Kvinna hittades död i sitt hem – glömdes av hemtjänsten i en månad

En kvinna som hittades död i sitt hem i Luleå kan ha legat död i en månad. Detta trots att kvinnan skulle haft hemtjänst dagligen, enligt Aftonbladet. Nu får socialnämnden i Luleå skarp kritik av Ivo. 

Det var i somras som en kvinna hittades död i sitt hem i Luleå. Det hade då gått en vecka sedan en anhörig som var orolig kontaktade hemtjänsten för att fråga hur det stod till.

När kvinnan hittades i sin lägenhet bedömde man att hon kan ha legat död där i en månads tid.

Kvinnan som hittades avliden hade rätt till hemtjänst två gånger per dag, varpå Inspektionen för vård och omsorg ifrågasätter varför hon inte upptäcktes tidigare.

Kan ha legat död i en månad

Enligt utredningen uteblev de planerade hemtjänstbesöken under en längre tid fram tills kvinnan hittades avliden. 

Rullator, hemtjänst, undersköterska,
Foto: TT

Från den 4 juni 2020 i fjol fram till att hon hittades död den 3 juli finns inga dokumenterade besök från hemtjänsten. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) utesluter därför inte att kvinnan legat död i en månad när hon hittades.

Ivo ser allvarligt på det hela, och konstaterar  ”allvarliga brister” gällande dokumentation, att insatser inte följts upp, att avvikelser inte rapporterats och att den enskilde har bedömts som ett ”lätt besök”.

Hemtjänstens uteblivna besök

När Luleå kommun utredde händelsen, enligt lex Sarah, upptäcktes brister i den hemtjänstgrupp som ansvarade för kvinnan. Utredningen lämnades då över till Inspektionen för vård och omsorg, enligt Aftonbladet.

Ivo påpekar bristfällig dokumentation, insatser som inte följts upp och orapporterade avvikelser från hemtjänstens sida. De riktar nu skarp kritik mot socialnämnden i Luleå kommun.

Om hemtjänsten helt glömde bort kvinnan eller vad orsaken undersöks nu närmare.

Hemtjänst lämnade den covid-19-sjuka för att få dit hjälp. Då hann personen på golvet avlida.

Posted by Newsner on Friday, January 15, 2021

Enligt verksamhetschefen Gabriella Lindkvist Durhan, så har hemtjänsten vidtagit flera åtgärder för att säkerställa att liknande händelser inte upprepas, det framgår i ett pressmeddelande enligt Aftonbladet

”Den mest omfattande åtgärden är att hemtjänstgruppen nu är delad i tre nya grupper med varsin enhetschef”.

Hur går dina tankar kring en sådan här händelse? Dela gärna med dig av dina åsikter och erfarenheter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required