Alliansens stenhårda krav på regeringen – avsätt tre ministrar efter it-skandalen

Efter it-skandalen – nu har Alliansen beslutat om att väcka misstroendeförklaring mot tre socialdemokratiska statsråd. 

Det handlar om inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist som de fyra oppositionspartierna nu vill avsätta.  

– Rikets säkerhet har äventyrats, och det ser vi mycket allvarligt på, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vid en pressträff. 

Foto: TT Nyhetsbyrån

Den så kallade it-skandalen vid Transportstyrelsen har vållat stor debatt de senaste dagarna.

På måndagen informerade statsminister Stefan Löfven de övriga riksdagspartiledarna om läget, och efter mötet skulle oppositionspartierna – allianspartierna, och även V respektive SD – prata ihop sig och därefter komma med nya besked om hur de ska agera, skriver TT. 

På tisdagsmorgonen lämnade allianspartierna besked – de vill väcka misstroendeförklaring i riksdagen mot inrikesminister Anders Ygeman (S), infrastrukturminister Anna Johansson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). 

– Vi i Alliansen har begärt att de ansvariga ministrarna ska komma till riksdagen och redogöra för hur regeringens handlande har sett ut i samband med den här krisen, och det har inte gett tillfredsställande svar, säger Anna Kinberg Batra (M) om beskedet vid en pressträff enligt SVT

– Det krävs ett politiskt ansvarsutkrävande, för det som har skett är ett flerdubbelt informationshaveri i regeringen. Flera statsråd har misskött sina ansvarsområden och undvikit att föra information vidare. Det här behöver få konsekvenser här och nu, säger Centerns partiledare Annie Lööf.

Publicerad av Newsner, gilla gärna