Anders Tegnell, 65, har vaccinerats – med Astra Zenecas vaccin: ”Viktig signal”

Anders Tegnell har blivit vaccinerad mot covid-19.
Statsepidemiologen fick ta emot sin första dos av Astra Zenecas vaccin på fredagen, skriver Corren.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell, 65, har under hela coronapandemin varit Folkhälsomyndighetens ansikte utåt.

På pressträff efter pressträff har han i direktsändningar svarat på frågor från den samlade presskåren, samtidigt som myndigheten presenterat statistik över antalet dödsfall och antalet smittade relaterat till den pågående pandemin.

Nu har Tegnell själv fått den första dosen vaccin mot covid-19. Han fick ta emot Astra Zenecas vaccin på fredagen.

– Jag vill sända en viktig signal om att Astras är ett jättebra vaccin för människor över 65, säger Tegnell, som själv fyllt just 65, till Corren, uppger Aftonbladet.

Han syftar på rapporter om att folk tackat nej till just Astra Zenecas coronavaccin.

– Jag frågade personalen när jag vaccinerades om det är vanligt att människor tackar nej och de svarade att det händer då och då, säger Tegnell.

STOCKHOLM 20210325 Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten under tisdagens digitala myndighetsgemensamma pressträff om den pågående coronapandemin Foto: Jonas Ekströmer/TT

För cirka en månad sedan pausades vaccinationen med bolagets vaccin i åldersgruppen under 65 år. Det är främst i den åldersgruppen som rapporter om blodproppar kombinerat med lågt antal blodplättar och blödningar har kommit fram, efter att personerna fått Astra Zenecas vaccin.

I början av denna veckan väntas beslut komma hur Sverige kommer att göra fortsättningsvis med Astras vaccin. I Danmark har myndigheterna helt slutat använda det.

– Vi kommer ge ett besked i början på veckan, troligtvis på tisdag, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till SVT Nyheter.

Genrefoto: Shutterstock

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required