Tegnells nya besked – Astra Zenecas vaccin stoppas tillfälligt i Sverige: ”Försiktighetsåtgärd”

Folkhälsomyndigheten stoppar Astra Zenecas vaccin tillfälligt i hela Sverige, i väntan på att Europeiska läkemedelsmyndigheten utreder eventuella biverkningar. 

– Beslutet är en försiktighetsåtgärd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande under tisdagsmorgonen.

Hittills har 17 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 delats ut i världen. Men efter de senaste dagarnas rapporterade fall om blodproppar som en av biverkningarna har flera länder valt att dra i nödbromsen. 

Flera länder har stoppat Astra Zeneca

I Norge har flera fall av blodproppar som följd av vaccinationen rapporterats, varav ett fall med dödlig utgång. Detta gjorde att landet valde att stoppa Astra Zenecas vaccin.

Under måndagen rapporterade Sveriges Radio att även Tyskland och Danmark stoppar vaccinet.

En spruta laddas med 0,5 ml Covid-19 vaccin från Astra Zeneca ( AstraZeneca ) vid SUS vaccinationcentral i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

De misstänkta biverkningarna drabbade även folk i andra europeiska länder, vilket skapat en oro även i Sverige. Detta trots att landet inte har några egna rapporterade fall av blodproppar.

Utreder kopplingar till blodpropp

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och Läkemedelsverket håller nu på att utreda om det finns ett orsakssamband mellan vaccinet och blodpropparna. 

I väntan på att utredningen ska bli klar väljer även Folkhälsomyndigheten att stoppa Astra Zeneca i Sverige. 

– Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination, säger Anders Tegnell i pressmeddelandet som kom under tisdagsmorgonen.

Anders Tegnell.
Anders Tegnell. Foto: TT

Under vecka 11 skulle Sverige får 52 800 doser av Astra Zenecas vaccin. Sverige har totalt tagit emot 409 000 doser av det nu pausade vaccinet.

Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten, meddelades om stoppet tidigt under tisdagsmorgonen. Han berättar att samtliga regioner beordrats pausa vaccinationer av Astra Zeneca som en försiktighetsåtgärd. 

Hade velat förvarnats

Han berättar även att han gärna hade sett att regionerna förvarnats. Så sent som igår fick besked om att det var okej att fortsätta använda vaccinet. 

– Vi hoppas och tror att det inte finns någon koppling till blodpropparna. Jag har full förståelse för att man vill invänta de utredningar som pågår, säger han till Aftonbladet.

Känner du dig trygg med vaccinationerna? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Läs mer:

Anders Tegnell är tydlig med vad som gäller.Hur tycker du att folk ska tänka när de bokar in resor?

Posted by Newsner on Monday, March 15, 2021

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required