Anders Tegnells besked inför sommaren – så ska du tänka kring semestern: ”Skulle skjuta upp…”

I takt med att hundratusentals svenskar vaccineras mot covid-19 ser många ljuset i tunneln på den långa pandemin. Många planerar sina semestrar redan nu, men enligt statsepidemiolog Anders tegnell är det än så länge för tidigt att pusta ut. 

I skrivande stund har över 1 miljon svenskar vaccinerats mot covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten, och fler ska det bli.

Hela den vuxna befolkningen ska erbjudas vaccin, och då är riskgrupperna först ut. 

Inga konserter eller sportevenemang

De som fått sina två doser kan se fram emot att få träffa andra vaccinerade nära och kära utan att behöva oroa sig för smittan. Men det kommer att dröja innan allt börjar återgå till det normala igen, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– Som smittspridningen ser ut i dag kommer 50 personer inte att få samlas för varken teaterföreställningar, konserter eller sportevenemang framåt sommaren, säger Tegnell enligt Aftonbladet.

Anders Tegnell
Anders Wiklund/TT

Även om över en miljon svenskar vaccinerats så ser Anders Tegnell fortfarande allvarligt på dagens smittspridning av covid-19. 

I en chatt med Aftonbladet fick läsare ställa frågor till statsepidemiologen. Där var det många som undrade hur man ska tänka inför sommaren. 

Tegnell: Skjut upp resorna

När det kommer till resor så kom Tegnell med ett besked som de flesta inte hade hoppats på, nämligen att fortsätta skjuta upp resor.

– Jag skulle skjuta upp dem. Ju längre vi väntar desto fler hinner bli vaccinerade. Det kommer säkert att gå att resa utomlands under sommaren, men det kommer nog kanske att krävas testning eller vaccinbevis. Även karantän i vissa länder. Att resa helt oproblematiskt som tidigare, det tror jag inte på.

Foto: Mikael Fritzon/TT

I chatten berättade Tegnell att Sverige kommer att öppna upp i tre nivåer, vilket kommer att ske över tid och därför dröja. Han tror att det kommer dröja ända fram till efter hösten innan man kan se fullsatta arenor igen.

– Det beror alldeles på hur smittspridningen ser ut. Kommer vi ner till en hyfsad nivå på smittspridningen är det ganska troligt. Har vi fortfarande den nivå vi har i dag, eller ännu högre, så är det otroligt, säger han.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required