Tegnells glädjebesked inför påsk – så stor är chansen att få träffa släkten: ”Kommer vara…”

Det blev inga stora julfiranden med släkten.

Men till påsk finns det äntligen viss möjlighet att få träffa äldre släktingar, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det kommer vara lite blandat, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Ingenting har varit sig likt det senaste året. Coronapandemin har begränsat våra liv och den sociala kontakten med personer utanför hushållet har minskat avsevärt.

Inte minst var det en tuff smäll under julhelgen, då många tvingades sitta ensamma istället för att träffa nära och kära.

– Det här blir en annorlunda jul, som vi får fira i små sällskap med de vi normalt umgås med, sa statsepidemiolog Anders Tegnell veckorna innan jul.

Statsminister Stefan Löfven uppmanade istället allmänheten att tänka lite extra på alla de som tvingades fira jul i sin ensamhet.

– Ensamhet kan vara ett kvävande mörker, men kanske finns det någon person du kan öppna dig för. Jag kan tyvärr inte ringa alla som möter julen ensamma men jag lovar att ringa några. Jag önskar att fler gör det. Ring, sträck ut en hand, sa Löfven i sitt jultal.

anders tegnell
STOCKHOLM 20210204 Medverkande vid torsdagens pressträff Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen Svante Werger, rådgivare på MSB. Foto Simon Samuelsson / TT

Anders Tegnells besked inför påsken

Nu har vi lagt julen bakom oss. Nästa högtid att hoppas på är istället påsken, som ligger knappt två månader bort. I år infaller påsk första helgen i april, med påskafton den 3 april.

Och statsepidemiolog Anders Tegnell ser en liten ljusglimt för alla som hoppas på att få träffa sina äldre släktingar igen.

Vad allt hänger på, är hur det går med vaccinationen i de olika regionerna. Om äldre släktingar har vaccinerats, så kan vi räkna med att få träffa dem i påsk.

– Om de fått båda sina doser då, ja. Men det kommer vara lite blandat, alla över 65 har troligtvis inte fått den andra dosen till april, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

påsk, påskris
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Så många har vaccinerats i Sverige

Efter torsdagen har 276 008 personer vaccinerats med minst 1 dos i Sverige. Detta motsvarar 3,36 procent av alla över 18 år.

När det gäller personer som har fått två vaccindoser, står Folkhälsomyndighetens statistik efter torsdagen på 44 370 personer.

Samtidigt kom regeringen med nya besked under torsdagen. Åldersgruppen 65-69 år flyttas upp till fas 2, som står näst på tur att vaccineras. Även familjemedlemmar till personer som tillhör en riskgrupp kan komma att vaccineras i fas 2.

– De familjemedlemmar till personer i högriskgrupper kommer få reda på det. Det handlar om en liten selekterad grupp som redan har tät kontakt med vården, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Det här beskedet håller vi tummarna för. Så underbart det hade varit att få träffa äldre släktingar igen!

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);