Anders Tegnell kan avgå – redan i vår: ”Får ta en ordentlig funderare”

Som Sveriges statsepidemiolog under coronakrisen gick Anders Tegnell från doldis till en av världens mest omtalade personer över en natt. Sedan dess har han hyllats och sågats om vartannat, både inom Sveriges gränser och internationellt.

Nu överväger Anders Tegnell att lämna över ansvaret till någon annan – redan i vår, rapporterar Expressen.

Det har gått över ett halvår sedan coronapandemin satte klorna i Sverige.

För att bekämpa viruset valde Sverige en öppen linje och satsade på rekommendationer snarare en krav, något som inte uppskattades av andra länder som valde att införa totala restriktioner med nedstängda städer och samhällen. Debatten har varit glödhet under hela pandemin och diskuteras än idag flitigt i hela världen.

Ansiktet utåt för Sverige

Statsepidemiologen Anders Tegnell har varit ansiktet utåt för Sverige under pandemin, ett arbete som varit lite tuffare än vad han hade kunnat ana.

– Det har varit en lång resa och en tuff resa för många av oss. Men den har ju funkat. Många bra kollegor och bra stöd så klarar man av det här också, säger han till Expressen.

Får brev från pensionsmyndigheten

Den 17 april nästa år fyller Anders Tegnell 65 år och då kan det vara dags för honom att lämna över jobbet som statsepidemiolog till någon annan. Det är åtminstone någonting som han överväger.

– Jag får ju de här breven från pensionsmyndigheten nu så jag får väl ta mig en ordentlig funderare. Men de flesta på den här arbetsplatsen fortsätter ju jobba så det kanske jag också kommer göra, säger han till Expressen.

Kommer hitta modeller

Men en vår utan coronaviruset tror Anders Tegnell inte att det blir.

– Den här pandemin är inte lik någon tidigare och när det här kommer ner på nivåer där vi kan börja umgås i större kretsar igen är svårt att veta. Jag tror att vi kommer hitta modeller för hur vi kan träffas i större sammanhang successivt. Men vi kommer med all sannolikhet behöva leva med smittan under en lång tid, säger Anders Tegnell till Expressen.

Vad tycker du om det här? Hoppas du att Anders Tegnell stannar kvar några år till eller vill du se någon annan ta över hans jobb? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required