Anders Tegnell slår tillbaka mot Björn Olsen – efter hårda kritiken: ”Jag har hittills inte…”

Professorn i infektionssjukdomar, Björn Olsen gick till hårt angrepp mot Folkhälsomyndigheten i sitt Sommar i P1.
Nu får han svar på tal från Anders Tegnell.
Under gårdagens presskonferens svarade stadsepidemologen Olsen – och gav honom en rejäl känga.

Professorn Björn Olsen gick till hårt angrepp mot Folkhälsomyndigheten i sitt sommarprat.

Björn Olsens hårda kritik

Han kallade dem bland annat för sekt och menade att konsekvenserna av deras ageranden krävt många människoliv

– Jag tänker inte gräva ner mig i alla misstag som utgör den svenska strategin och som går på tvärs mot resten av världen. Tiden räcker inte till, sa Olsen i sitt Sommar i P1.

Björn Olsen
STOCKHOLM 2020-05-19 Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Han är även ornitolog och expert på fågelinfluensa. Foto: Pontus Lundahl / TT /

Vidare menar Olsen att Folkhälsomyndigheten struntat i behovet av munskydd för allmänheten, och hänvisade bland annat till många studier.

– Man kanske inte kan utvärdera hur många procent munskydden hjälper till, men man kan se att åtgärderna tillsammans fungerar. Där har vi lärt oss väldigt, väldigt mycket, förklarade han vidare för Aftonbladet.

Anders Tegnells svar

Men Anders Tegnell håller inte alls med Olsen.

Under torsdagens presskonferens svarade stadsepidemologen och gav Olsen en känga tillbaka.

– Jag har bett flera av dem att skicka underlag till mig som de hänvisar till. Jag har hittills inte fått mer än de vi redan är medvetna om, sa Tegnell enligt Aftonbladet.

Anders Tegnell
Bildkälla: Skärmdump/SVT

I flera länder runt om i världen har det blivit krav på munskydd på offentliga platser. I Sverige och resten av Skandinavien har det däremot fortsatt vara frivilligt.

Vidare konstaterade Tegnell att forskningen kring munskydd, vilket legad till grund för beslutet att inte införa krav på det i Sverige, inte varit tillräckligt tydlig.

– Det finns tyvärr väldigt få av alla de länder som har nu infört lagkrav på munskydd som åtminstone i vetenskapliga litteraturen rapporterat någon effekt av dem, säger Tegnell enligt tidningen.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required