Anders Tegnells besked – så kan äldre träffas inomhus: ”Finns öppningar”

70-plussare kan träffa andra inomhus – om råden följs, och det går att hålla avstånd.
Det beskedet ger nu statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju med GP.

Folkhälsomyndigheten poängterar fortsatt att droppsmitta överförs vid nära kontakter mellan människor – och att risken ökar vid vistelse inomhus i slutna rum.

Nu menar statsepidemiolog Anders Tegnell att det är möjligt för personer som är 70 år eller äldre, att träffa andra inomhus.

Det berättar han i en intervju med tidningen Göteborgs-Posten, där Tegnell också förklarar att myndigheten funderar på att ta fram tydligare riktlinjer.

STOCKHOLM 20200813 Anders Tegnell, statsepidemiolog, på väg till den myndighetsgemensamma pressträffen om coronapandemin hos Folkhälsomyndigheten. Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Tegnell menar att det är möjligt att träffa andra inomhus om man är i riskgrupp – så länge det går att hålla avstånd och att råden i övrigt följs.

– Vi kan uppleva att en del personer kanske har tagit de här råden som lite strängare än de var tänkta, Anders Tegnell till GP, uppger Omni.

Han fortsätter:

– Jag tror det finns mer öppningar att kunna träffas, än vad åtminstone en del personer har känt att det funnits.

Forskningen har tidigare visat att risken för smittspridning är lägre om man ses utomhus. Nu kommer hösten, och med det kyligare tider. Det blir därmed kyligare för folk att ses utomhus.

I sina riktlinjer kring coronapandemin och 70-plussare skriver Folkhälsomyndigheten så här på sin hemsida:

”För att undvika att bli smittad uppmanar vi dig som är 70 år eller äldre att begränsa dina nära kontakter. Håll fysiskt avstånd till andra människor som du inte bor med. Detta blir viktigare ju äldre du är och är särskilt viktigt inomhus. Ett riktmärke kan vara att träffas med på ungefär en armlängds avstånd”, skriver FHM.

STOCKHOLM 20200811 Fr.v. Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och Anneli Bergholm Söder, chef för operativa avdelningen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Här är en informationsvideo som myndigheten visat upp under coronapandemin för 70-plussare:

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required