Anders Tegnells försiktiga optimism av nya siffrorna – 35 dagar före julafton: ”Vi får hålla tummarna – men…”

Siffrorna kan tyda på att Sverige får en mildare andra våg av coronaviruset än övriga Europa, skriver Svenska Dagbladet.

Nu ger statsepidemiolog Anders Tegnell sin syn på det hela.

– Vi hoppas att de håller i sig. Men återigen handlar mycket om att vi undviker att träffa varandra, säger han till Svenska Dagbladet.

Förra veckan testades över 250 000 personer för corona, 12,9 procent av dessa var positiva. En hög andel, enligt Karin Tegmark Wigsell, chef för Folkhälsomyndighetens avdelning för mikrobiologi.

– Provtagningsvolymerna ökar i landet. Vi har sett en ökning på i snitt 30 000 provtagna i veckan den senaste månaden. En hög andel av de testade är positiva, säger Tegmark Wigsell, enligt SVT.

Samtidigt har nu 3 016 personer insjuknade i covid-19 behövt intensivvård i hela landet.

LÄS MER: 1-åring smittad av coronaviruset – vårdas på sjukhus i Skåne

– Vi ser en en tydlig ökning de senaste veckorna med ett stort antal fall som iva-vårdas, säger Tegmark Wisell på pressträffen.

Hon poängterar också att situationen i Europa fortfarande är väldigt allvarlig, men säger också att:

– Det har tagit fart i USA igen och Europa har ett stort antal fall men man har sett en viss avmattning den senaste veckan.

Samtidigt finns det tecken på att den ”andra coronavågen” som just nu sveper in över landet kanske inte blir lika tung som i övriga Europa, skriver Svenska Dagbladet.

Nyckeln: Dubbleringstakten i iva-inläggningar

Anledningen till detta ska vara den så kallade dubbleringstakten i antalet nya iva-inläggningar på svenska sjukhus. När det var som värst under våren låg dubbleringstakten i antal iva-inläggningar på två till tre dagar. I slutet av oktober var siffran i snitt åtta dagar – i början av november tio. Förra veckan var siffran 21 dagar. Det kan dock ha att göra med viss statistisk eftersläpning, uppger SvD.

Enligt tidningen skulle siffrorna kunna tolkas som så att toppen av iva-inläggningar kan nås under någon av de kommande veckorna. Det skulle i sin tur innebära att Sveriges ”andra våg” inte blir lika lång som i många andra länder runtom i Europa.

Tegnell: ”Vi får hålla tummarna för det”

STOCKHOLM 20201103 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Statsepidemiolog Anders Tegnell följer också dessa siffror. Han är försiktigt optimistisk, men påminner om att det gäller att folk håller i nu – och lyssnar till myndigheternas rekommendationer för att bromsa smittan.

– Vi får hålla tummarna för det. Det finns lite tendenser för det, som du pekar på. Vi hoppas att de håller i sig. Men återigen handlar mycket om att vi undviker att träffa varandra. Det finns en hel del indikationer på att många gör det redan nu, säger Tegnell till SvD:s reporter.

Totalt har 6 340 dött efter att ha insjuknat i covid-19 i Sverige sedan pandemins start i våras. 201 055 personer har bekräftats smittade.

I veckan meddelade regeringen också att man föreslår att allmänna sammankomster begränsas ytterligare. Från och med 24 november och fyra veckor framåt får endast åtta personer delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Samtidigt tar man bort det tidigare undantaget för tillställningar på serveringsställen.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);