Anders Tegnells hemliga knep – så slappnar han av i coronakrisen

Statsepidemiologen Anders Tegnell fick en knackig start. Men i takt med coronavirusets framfart har hans popularitet ökat. Därmed också hans arbetsuppgifter.

Men Anders Tegnell stressar inte upp sig. Han är känd för sitt lugn, ett lugn han hämtar på hemorten Vreta Kloster tillsammans med frugan.

Innan coronakrisen bröt ut i Sverige var det få som hade hört talas om Anders Tegnell, 64. Men efter att han blivit Folkhälsomyndighetens ansikte utåt under coronakrisen är hans namn på allas läppar.

Var och varannan dag syns han stå lugn och sansad på presskonferens efter presskonferens. Han uttalar sig i utländsk media, är med i debatter och svarar på frågor under bästa sändningstid.

Ja, man skulle kunna tro att han med detta ansvar arbetar dygnet runt. Men han är noga med återhämtningen och ser till att ta sig hemåt till villan i Vreta Kloster varje dag.

Foto: TT

– Det är mitt föräldrahem, min fars tjänstebostad när han började på Hushållningssällskapet på 1960-talet, säger Anders Tegnell till tidningen Östgöta-Correspondenten.

Men det är inte bara hemorten som får honom lugn. Knepet för att koppla av på riktigt säger han är en middag med frun.

– Jag käkar med min fru, tar det lugnt och pysslar med hus, växter och trädgård. Normalt är jag hemma strax efter sex. När jag jobbade i sjukvården var det sällan jag var hemma så tidigt, säger Anders.

Tegnell som i grund och botten är läkare, utsågs till statsepidemiolog år 2013. Han har också arbetat vid Smittskyddsinstitutet och haft chefsposter vid Socialstyrelsen. Sedan 2005 är han även invald i Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Han har studerat vid Linköpings universitet, Lunds universitet samt London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Vila och tid för återhämtning är superviktigt. Kanske faktiskt är viktigare än någonsin att stanna upp och lyssna på sin kropp.

Dela om du tycker att Anders gör ett bra jobb.