Anders Tegnells stora hyllning – till svenska vården: ”En av de bästa i världen”

USA:s president Donald Trump sa att Sverige ”lider svårt” av coronaviruset och har stora problem att hantera situationen.

Ett utspel som statsepidemiolog Anders Tegnell inte håller med om.

– Svensk sjukvård är en av de bästa i världen och fortsätter att vara det, säger Tegnell på en presskonferens under onsdagen.

Coronaviruset har slagit hårt mot världen de senaste veckorna. Olika länders myndigheter har vidtagit olika former av åtgärder för att försöka minska spridningen, med allt från utegångsförbud till nedstängningar av restauranger och barer.

Inte minst Sveriges taktik, med rekommendationer och stort personligt ansvar snarare än total karantän, har fått omvärlden att höja på ögonbrynen.

Bland annat uttalade sig USA:s president Donald Trump kritiskt mot Sveriges hantering av situationen, under natten mot onsdagen.

– Det pratas om Sverige, men Sverige lider mycket svårt, sa Donald Trump enligt SVT.

sjuksköterska
Foto: Mikael Fritzon / TT

”En av de bästa i världen”

Under onsdagens presskonferens svarade statsepidemiolog Anders Tegnell på Trumps kritik om att Sverige ”lider svårt”.

Tegnell konstaterade att Sverige, liksom andra länder, har drabbats hårt av coronaviruset. Men han passade också på att skicka en stor hyllning till den svenska sjukvården, som arbetar dag och natt för att hjälpa alla drabbade.

– Vi delar inte hans uppfattning. Visst lider vi, alla i världen lider nu på olika sätt. Men svensk sjukvård tar hand om det här på bästa sätt. Det är mycket jobb och mycket stress bland personalen men de kämpar varje dag och det fungerar, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Den svenska sjukvården levererar lika bra resultat som alltid. Den svenska sjukvården är en av de bästa i världen, och fortsätter att vara det.

Sjukvården förtjänar alla hyllningar de kan få för sitt outtröttliga arbete. Nu gör vi som Anders Tegnell och hyllar alla dessa hjältar genom att trycka på DELA-knappen!