Anders Tegnells tunga besked inför julafton: ”Tror inte det är lämpligt”

Två månader kvar till jul och redan nu är folk igång med att planera för hur den ska firas.

Var ska familjen vara? Vilka ska ses runt julborden och vad är egentligen okej under dessa omständigheter som vi lever med nu för tiden?

Ja, hur julaftonen ska firas är alltid lite krångligt men julen 2020 är det kanske svårare än någonsin. De allra flesta har längtat efter att få samla släkten och rå om varandra ordentligt efter året som gått.

Tidigare i somras kändes det som att man började se ljuset i tunneln och Anders Tegnell öppnade upp för att släkten skulle kunna samlas för ett julfirande tillsammans.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Men nu verkar det som att även denna högtid får anpassas efter coronaviruset.

För trots att Sverige länge lyckats undvika den ökade smittspridning som syns i stora delar av Europa har den negativa trenden nu även nått Sverige.

Måste fortsätta ta ansvar

Häromveckan talade bland annat region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson om att han var allvarligt bekymrad kring den ökade smittspridningen, och vädjade till allmänheten att fortsätta ta ansvar.

Anders Tegnell tror därför att det kommer dröja innan vardagen återgår till det normala.

Inte lämpligt med släktkalas

Och med en julafton, bara 65 dagar bort, tror inte statsepidemiologen Anders Tegnell att vi kommer kunna fira jul som vi är vana med hela släkten.

– De gigantiska släktkalasen där man bjuder in gamla och alla möjliga från hela landet tror jag inte är lämpligt. Men i en tightare släkt där man ändå träffas ofta och framförallt om man har så man kan sitta stort eller hittar en lokal där man kan sitta med bra avstånd från varandra, säger Anders Tegnell till Tv4.

Håll avstånd till äldre

Hög ålder är dessutom något som bedöms som den främsta riskfaktorn för att bli allvarligt sjuk av covid-19. Så därför är det allra viktigaste vid en planering av julfirandet, att man tänker på att hålla avstånd till de äldre så att de inte utsätts för några risker.

– Ser man framförallt till att äldre sitter på ett sätt så de inte kommer i kontakt med resten av familjen så tror jag att man kan tänka igenom det och arrangera det här på ett rimligt sätt, säger Anders Tegnell till Tv4 Nyhetsmorgon.

julfirande
Foto: Shutterstock

Utöver att undvika större släktbjudningar, avråder statsepidemiolog Anders Tegnell från julbord med arbetskamrater då viruset kan spridas mellan kollegor när de ses utanför jobbet.

Anders Tegnell fortsätter trycka på att det är viktigt att fortsätta hålla avstånd och att inte vistas för många personer på ett och samma tillfälle.

Vad tycker du om det här och hur ska du själv fira? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required