Tegnells dystra besked om julfirandet: ”Inget bra tillfälle…”

Julen kryper allt närmare. Men det tycks inte bli något vanligt firande i år.

I en intervju med DN avråder statsepidemiolog Anders Tegnell från stora släktkalas.

Efter att länge ha undvikit den ”andravåg” av coronaviruset som det talas om i stora delar av Europa, har trenden de senaste veckorna gått åt negativt håll även i Sverige.

Häromveckan talade bland annat region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson om att han var allvarligt bekymrad kring den ökade smittspridningen, och vädjade till allmänheten att fortsätta ta ansvar.

Infektionsläkaren Björn Olsen var samtidigt övertygad om att vi kommer att få se ett ökat antal konstaterade covid 19-fall i Sverige.

sjuksköterska
STOCKHOLM 2020-05-03 Svenska Dagbladet har följt livet på IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020. En sjuksköternska tvättar skyddsmask 90 efter passet inne på IVA-avdelningen. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Tegnells prognos kring julen

Med tanke på läget i Sverige och omvärlden, lär det därmed fortsatt dröja innan vardagen återgår till det normala efter coronapandemin.

Och med en jul i annalkande, 78 dagar bort för att vara exakt, har statsepidemiolog Anders Tegnell nu uttalat sig om hur man ska tänka kring julfirandet.

I en intervju med Dagens Nyheter säger Anders Tegnell att det inte riktigt är läge för stora släktkalas i jul.

– Jag tror inte att det är något bra tillfälle för stora släktkalas, speciellt inte om de äldre i släkten är med, säger han till DN.

anders tegnell, julfirande
Foto: Shutterstock

Avråder från julbord

Utöver att undvika större släktbjudningar, avråder statsepidemiolog Anders Tegnell från julbord med arbetskamrater.

Detta med anledning av att coronasmittan kan spridas när kollegor träffas utanför jobbet.

Precis som Folkhälsomyndigheten tidigare har tryckt på, uttrycker Tegnell också att det framöver kommer vara fortsatt viktigt att hålla avstånd och inte vistas för många personer på ett och samma ställe.

anders tegnell
STOCKHOLM 20200924 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under torsdagens mydighetsgemensam pressträff hos FHM i Solna. Foto: Pontus Lundahl / TT

Hur länge fortsätter coronapandemin?

Även under 2021 kan läget komma att vara relativt oförändrat. Förra veckan sade Anders Tegnell att vi får hoppas kunna leva som vanligt igen om tidigast ett år.

– Det blir definitivt inte i år. Om det blir en lugn sommar nästa år och man kommer in i hösten utan några större utbrott så kanske WHO känner sig så säkra att de kan släppa på det här, sade Anders Tegnell då till Dagens Nyheter.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har också kommenterat att åtgärder troligtvis kommer att ligga kvar en lång tid framöver.

– Vi får räkna med att åtgärder mot coronaspridningen kommer ligga kvar lång tid, vi pratar om åtminstone ett år fram. De åtgärder man vidtar ute Europa är inte hållbara, vi försöker hitta ett läge som ligger stadigt och som håller nere spridningen, vi får inte bort den men vi kan hålla nere den på en rimlig nivå, sade Johan Carlson i söndagskvällens ”Agenda”.

Vad tycker du om detta? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required