Folkhälsomyndighetens nya besked: ”Åtgärder mot corona kvar minst ett år”

I minst ytterligare ett års tid.

Så länge spår Folkhälsomyndigheten att Sveriges åtgärder mot covid-19 kommer att ligga kvar.

– De åtgärder man vidtar ute Europa är inte hållbara, vi försöker hitta ett läge som ligger stadigt och som håller nere spridningen, säger Johan Carlson till SVT:s ”Agenda”.

Det var på söndagskvällens som Folkhälsomyndighetens generaldirektör besökte Tv-huset för en direktsänd intervju med SVT-ankaret Nike Nylander i ”Agenda”.

Johan Carlson fick då bland annat frågan hur han ser på befolkningens reaktioner efter myndigheternas rekommendationer i Sverige. I Region Stockholm har man bland annat nyligen varnat för att människor inte längre tar viruset på allvar.

– En viss trötthet inställer sig, det här har hållit på i ett antal månader. Men vi ser inte vrede eller aggression, vi ser inte samma reaktioner som ute i Europa, sade Carlson.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare förklarat att coronaläget i världen förmodligen kommer vara kvar i ett år – och ser en öppning framåt nästa höst, om det blir en lugn sommar.

Foto: Shutterstock

Nu uttalar sig Johan Carlson om hur länge han tror rekommendationerna i Sverige kommer ligga fast. Han talar i samma termer – år snarare än månader.

– Vi får räkna med att åtgärder mot coronaspridningen kommer ligga kvar lång tid, vi pratar om åtminstone ett år fram. De åtgärder man vidtar ute Europa är inte hållbara, vi försöker hitta ett läge som ligger stadigt och som håller nere spridningen, vi får inte bort den men vi kan hålla nere den på en rimlig nivå, säger han i ”Agenda”.

Samtidigt har regeringen och myndigheter på sistone lättat på flera restriktioner. Från och med 1 oktober plockades exempelvis besöksförbudet på landets äldreboenden bort.

Johan Carlson förklarar att han är medveten om att detta sammantaget kan göra folk förvirrade – att budskapen blir dubbla.

Johan Carlson. Foto: Folkhälsomyndigheten

Samtidigt menar han att det var ”hög tid” att låta seniorerna på landets äldreboenden åter få ta emot besökare efter en lång tid av isolering. Enligt Johan Carlson handlar det om att hitta balansen, och han poängterar hur viktigt det är att följa FHM:s rekommendationer – också om man ska besöka ett äldreboende.

– Att hålla avstånd och inte röra sig ute med milda symptom, att minska trängseln och att arbeta hemifrån. Vi ska fortsätta med det som varit framgångsrikt, säger FHM:s generaldirektör i SVT:s ”Agenda”.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);