Tegnells dystra besked: Coronapandemin inte över i år – så länge befaras den fortsätta

När kan coronapandemin vara över?

Frågan ställs just nu av en hel värld – och här kommer statsepidemiolog Anders Tegnell med dystra besked.

– Det blir definitivt inte i år, säger han till Dagens Nyheter.

Coronapandemin har dominerat nyhetsflödet under nästan hela 2020.

Krisen startade i februari när viruset spreds över världen, och i skrivande stund har 5 893 personer med covid-19 avlidit i Sverige under pandemin. 92 863 har drabbats av viruset i Sverige.

I veckan passerades den fruktansvärda siffran 1 miljon dödsfall världen över, och bakom varenda siffra döljer sig så klart sorg och lidande för familjer runtom på jorden.

STOCKHOLM 20200924 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under torsdagens mydighetsgemensam pressträff hos FHM i Solna. Foto: Pontus Lundahl / TT

Ökad smittspridning i Region Stockholm

I Stockholmsområdet har myndigheterna den senaste tiden rapporterat om ökad smittspridning, om än på långa nivåer jämfört med i våras. Samtidigt har hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson slagit larm om situationen.

– Vi är allvarligt bekymrade och ser allvarligt på läget kring den ökade smittspridningen i Region Stockholm just nu, sade hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en pressträff under tisdagen.

I Västerås har 64 studenter bekräftats smittade av coronaviruset efter olika festligheter.

I ljuset av den ökade smittspridningen på sina håll i landet, förklarade infektionsläkaren Björn Olsen att detta kan bero på sämre fysisk distansering bland befolkningen.

Tegnell: ”Om det blir en lugn sommar nästa år…”

Pandemin har nu pågått i stort sett hela år 2020 – och förmodligen så kommer den att fortgå under en tid framöver i världen. Detta spår nu statsepidemiolog Anders Tegnell, som i en intervju med DN uttalar sig om läget i världen – och när coronapandemin kan tänkas vara över.

Han tror att vi får sikta in oss på om tidigast ett år.

– Det blir definitivt inte i år. Om det blir en lugn sommar nästa år och man kommer in i hösten utan några större utbrott så kanske WHO känner sig så säkra att de kan släppa på det här, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter, uppger Aftonbladet.

Anders Tegnell. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons
Anders Tegnell. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Johan Giesecke tror vi bara är i början på pandemin

Även Sveriges tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke är inne på samma linje. Han förklarar att han misstänker att WHO kommer att låta det internationella nödläget ligga kvar under ett bra tag framöver.

– Det dröjer länge, år tror jag. Jag kan inte säga hur många, men det är ingen idé att räkna i månader. Vi är bara i början på pandemin, säger Giesecke till DN.

STOCKHOLM 2020-04-28 Svenska Dagbladet har följt livet på IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Frågan om ett vaccin har varit ständigt aktuell och på tisdagen uttalade sig vaccinutvecklaren Matti Sällberg, prefekt vid institutionen för laboratoriemedicin, om saken.

– Flera vaccinutvecklare, i till exempel USA, har kommit ganska långt, och har redan inlett de första studierna på människa. Det kan innebära att vi har ett vaccin redo för massvaccinering någon gång nästa år, vilket är otroligt snabbt givet att det historiskt tagit 10 till 20 år att utveckla ett vaccin, sade han till KI:s hemsida.

Vaccinjägaren om arbetet bakom kulisserna

Han förklarar att det är viktigt att undersöka flera spår samtidigt.

– Vi har själva ett antal vaccinkandidater klara i frysboxarna och kommer snart skala upp våra djurförsök för att se om vi får det immunsvar vi hoppas på. Våra initiala försök gav positiva resultat, djuren utvecklade antikroppar och tog inte skada av vaccinet på något oväntat sätt. Vi vill inte begränsa oss till en vaccinvariant utan kör på flera spår samtidigt tills vi vet vilken som funkar bäst. Samtidigt, jag är realist. Vi kan inte skynda på mer än vad vi gör. Det finns andra som är snabbare och därför tänker vi långsiktigt och fokuserar på att hitta ett vaccin som kan skydda mot flera coronavirus, även sådana som kan dyka upp i framtiden.

Vad tänker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required