Björn Olsens skarpa varning – ökade coronafall kan bero på sämre distansering

Smittspridningen har börjat gå åt fel håll igen i Sverige.

En faktor kan enligt experter vara sämre social distansering.

– Följer vi det spanska mönstret så kommer vi se ett ökat antal fall med svårt sjuka, säger infektionsläkaren Björn Olsen till Expressen.

Med höstens intåg har en andravåg av coronaviruset tagit fart runt om i Europa. Bland annat har rapporter kommit från såväl Storbritannien som Spanien om en ökad smittspridning och fler allvarligt sjuka.

Länge såg Sverige ut att gå motsatt väg med en fortsatt nedåtgående trend, något som rönt stor uppmärksamhet. Inte minst då Sverige, som ett av få länder, tidigt valde att undvika totala nedstängningar.

Men den senaste veckan har rapporter visat att coronasmittan ökar även i Sverige.

– Fortsätter det här uppåt kan vi snart vara i ett allvarligt läge igen, sade bland annat region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid en pressträff i slutet av september.

sjuksköterska
STOCKHOLM 2020-05-03 Svenska Dagbladet har följt livet på IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020. En sjuksköternska tvättar skyddsmask 90 efter passet inne på IVA-avdelningen. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Negativ trend

I Stockholm har antalet bekräftade fall på slutet nästan fördubblats från vecka till vecka.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, har tidigare varit starkt kritisk till den svenska coronastrategin.

Han varnar för att den negativa trenden kan komma att fortsätta.

– Det är dels ett tecken på att vi har en ökad smittspridning i Stockholm, men vi har också en ökad testning. Att vi kommer att se ett ökat antal konstaterade covid-fall är jag helt övertygad om, säger Björn Olsen till Expressen.

björn olsen
Foto: Pontus Lundahl / TT

Sämre social distansering

En anledning till ökningen kan enligt Olsen alltså vara att fler testas mot coronaviruset nu jämfört med i våras.

En annan faktor är det förhållningssätt vi numera har till viruset. Såväl Björn Olsen som professor Agnes Wold pekar mot att en möjlig orsak till den ökade smittspridningen är att folk blivit sämre på att hålla avstånd till varandra igen.

Att många träffar varandra på närmare håll beror bland annat på hur det nu ser ut på arbetsplatser i landet.

– Folk är mer på jobbet nu, och då blir det lite mer smittspridning, säger Agnes Wold till Expressen.

trängsel, coronavirus
Foto: Johan Nilsson / TT

Vad är din känsla, har folk blivit sämre på att hålla avståndet till varandra? Hur agerar du själv ute i samhället nu? Lämna gärna en kommentar under artikeln på Facebook – och glöm inte att dela vidare för att informera dina vänner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required