Annie Lööf ger upp – begär inte mer tid att bilda regering

Under torsdagsförmiddagen meddelade Annie Lööf (C) att hon ger upp sitt försök att sondera regering. Efter ett långt möte med talmannen Andreas Norlén (M) sade hon på en presskonferens i Riksdagshuset att hon lämnar tillbaks uppdraget. Det innebär att bollen skickas tillbaks till talmannen.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Foto: Centerpartiet

– Jag tycker att det är sorgligt. Mina mandat är uttömda och då behöver jag se vad talmannen gör nu, säger Annie Lööf om att hon inte lyckats i sonderingsförhandlingarna. Det rapporterar Aftonbladet.

Under presskonferensen berättade Annie Lööf att hon haft sakpolitiska diskussioner över blockgränsen men att det står klart att både Socialdemokraterna och Moderaterna bara vill rösta ja till en regering där de själv får statsministerposten. Annie Lööf kommer därför inte att begära mer tid för sondering.

Nu är det upp till talmannen Andreas Norlén att initiera nästa steg i regeringsfrågan.

Kravet från SD: Sluta sondera eller inkludera oss

När riksdagen prövade Ulf Kristersson (M) som statsminister valde Centerpartiet att rösta ner det med motiveringen att de skulle bli beroende av ett aktivt stöd av SD.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill att man antingen inkluderar honom i sonderingarna eller att talmannen får igenom ett extraval.

– Det borde nu vara uppenbart för alla att lösningen framåt inte är fler sonderingar och samtal mellan samma gamla partier. För att komma vidare behöver samtalen även inkludera oss, eller att talmannen så snart som möjligt driver fram ett extraval så att väljarna ges en ny möjlighet att ta ställning, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Shutterstock

Talmannen får bollen

Riksdagens talman Andreas Norlén har inte uttalat sig än och han har heller inte planerat in någon presskonferens. Aftonbladet uppger att det spekuleras i att Stefan Löfven (S) ska läggas fram för riksdagen att rösta om – trots att han nyligen röstades ner av en majoritet av riksdagen.

Blir det fyra nedröstade statsministeromröstningar blir det automatiskt ett extraval.