Annonsen blockades för att han skrev ”tjejkörd”. Blocket sätter stopp för könsstereoypa uttryck.

Fredrik Brandberg skulle sälja dotterns cykel på Blocket och skrev i annonsen att den var ”tjejkörd”. Då stoppade Blocket annonsen – de vill inte ha uttryck som är könsstereotypa. – Det finns många formuleringar som vi slänger oss med men som utvecklingen har sprungit från, säger kundsäkerhetschefen Thomas Bäcker till Aftonbaldet.

När Fredrik Brandberg la upp annonsen på dotterns cykel med ordet ”tjejkörd” sa Blocket stopp. Men det var inte för att han hade kategoriserat annonsen fel eller för att han exempelvis hade försökt sälja flera saker i en och samma annons. Blocket stoppade den på grund av ordet ”tjejkörd”.
Fredrik fick ett meddelande från Blocket där det stod:
”På Blocket är vi måna om att inte bidra till utdaterade stereotyper”.
Fredrik Brandberg förklarar att han skrev ordet ”tjejkörd för att beskriva att cykeln är försiktigt använd, skriver Aftonbladet.
Fredrik bytte ut annonsen och skrev ”genuscentrifierad” istället för ”tjejkörd” och då gick annonsen igenom.
– Jag ville se om Blocket har någon humor när det gäller att etikettera en flickcykel som inte får anses vara tjejkörd, säger han till tidningen.
Han säger även att han inte har någon åsikt om vad Blocket har för policy när det gäller annonser och dess formuleringar.
Enligt Blocket själva har de under en lång tid fått in klagomål på annonser som har könsstereotypa formulerigar.
– Många har hört av sig om detta och andra liknande uttryck. Vi diskuterade det och kom fram till att ord som ”tjejkörd” egentligen inte säger någonting om vilket skick en cykel eller en bil är. Då är det mycket bättre att säga ”sparsamt använd” till exempel, säger han.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Fredrik beskrev cykeln som ”tjejkörd” – stoppades av Blocket.

Posted by Aftonbladet on Friday, June 12, 2015

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.