Årets julklapp 2023 är sällskapsspelet – ska förena oss i tuffa tider: ”Paus från verkligheten”

För 36:e året i rad har researchföretaget HUI presenterat årets julklapp till svenska folket.

1988 var bakmaskinen det trendigaste man kunde få – i år är det sällskapsspel.

– Sällskapsspel är en klassisk julgåva som nu återupptäcks av nya generationer, säger Emma Hernell, vd på HUI Research.

För andra året i rad baserar HUI, som ägs av branschorganisation Svensk Handel, sin analys på att omvärlden är i en växande oro. I fjol var det hemstickade plagg som förutspåddes ligga under granen. I år motiverar företaget sitt besked på följande sätt:

Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Årets julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket”.

”Står för trygghet”

Tanken är att årets julklapp alltid ska kunna representera tiden vi lever i, vara en nyhet eller har fått nyvunnet intresse ute bland folk samt att många redan har köpt eller kommer att köpa produkten.

– I en omvärld präglad av krig, våld och ekonomiska svårigheter blir sällskapsspelet en möjlighet att för en stund koppla bort världen utanför och istället uppleva samvaron med nära och kära. Sällskapsspelen står för trygghet men också för eskapism och utveckling, säger Emma Hernell, vd på HUI, i pressmeddelandet.

Hon menar att sällskapsspelet som produkt är i ständig utveckling, att det kommer i så många olika typer av former och sorter.

Den försvunna diamanten, sällskapsspel
Barn som spelar klassikern ”Den försvunna diamanten” tillsammans. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

AI-utvecklingen bidrar också till att förnya spelen.

– Gamla klassiker fortsätter att vara populära samtidigt som produktutveckling gör spelen fygitala, De är både fysiska och digitala och blandar element från klassiska rollspel, brädspel och digitala spel. Ny teknik som till exempel AI bidrar till en fortsatt produktutveckling, fortsätter Emma Hernell.

De senaste tio årens julklappar

2022: Det hemstickade plagget
2021: En evenemangsbiljett
2020: Stormköket
2019: Mobillådan
2018: Det återvunna plagget
2017: Elcykeln
2016: VR-glasögonen
2015: Robotdammsugaren
2014: Aktivitetsarmbandet
2013: Råsaftcentrifugen

Vad tycker du om HUI:s val? Sällskapsspelet känns redan som en given klassiker under granen. Alltid är det väl någon som får ett spel i julgåva?

Dela, gilla och kommentera på Facebook.