Foto: Shutterstock

Årets sommarblomma 2020 – Boliviabegonia: ”Mycket tålig, kräver minimal skötsel”

Årets sommarblomma 2020 har utsetts.

VInnaren är Boliviabegonian!

Så här kan den användas på bästa sätt.

Varje säsong har sin egen charm – så även sommaren. Den kanske mest blomstrande av alla säsonger där de flesta växter trivs.

Sedan tidigare utses ”Årets pelargon” av blomster-Sverige varje år – och nu har även juryn bakom den så kallade ”Årets sommarblomma” sammanträtt.

Vinnaren av årets prestigefulla titel är Boliviabegonia!

”Tänk dig en ytterst gracil balettdansös i tunn kjol. Hon rör sig lätt som dansande i vinden. Sådan är Boliviabegonians enskilda blomma. Tänk dig henne i hundratal, ja i en jättestor ensemble, där dansarna avlöser varandra länge och ihärdigt”, skriver juryn i sin motivering.

Årets sommarblomma 2020: Boliviabegonia – så sköter man om den

Kronbladen som är fyra till antalet utgör blomman tillsammans med en ståndarsamling. Blommorna är nickande och färgerna kan variera. De fungerar också utmärkt tillsammans med andra blommor som i exemplet nedan:

Foto: Shutterstock

Boliviabegonia vacker i all sin prakt och i olika färger.

Foto: Shutterstock

”Denna skira växt är mycket robust och tålig. Den kan torka till, blir fin överallt men blommar mest i halvskugga. Självrensande, kräver minimal skötsel och blommar från utplantering till den första frostnatten”, skriver juryn bakom Årets sommarblomma i motiveringen.

Och fortsätter:

”Flera av samma färg i stor ampel – praktfullt, stilrent med ett bollformat växtsätt. Som en kaskad ur en hög kruka. Vilken effekt!”, skriver juryn.

Samtidigt går det också bra att plantera flera färger i en stor kruka, eller i låda tillsammans med andra växter eller i rabatten.

I den sistnämnda fyller växten ”ut, bildar matta mellan högre skönheter”. Här nedan kan man se ett exempel på hur den växer i Portugal. Ljuvligt, va?

Foto: Shutterstock

Vad tycker du om valet av Årets sommarblomma 2020? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!