Astra Zeneca stoppar coronavaccin – frivillig testperson oförklarligt sjuk

En frivillig testperson har drabbats av ”potentiellt oförklarlig sjukdom”. Nu pausar Astra Zeneca sitt coronavaccin, rapporterar amerikanska sajten Stat.

Människor världen över längtar efter ett vaccin mot coronaviruset och flera länder har redan ingått avtal med svensk-brittiska Astra Zeneca om att köpa vaccin när de blir godkänt. Sverige har bland annat tillsammans med EU köpt 300 miljoner doser i förväg där 6 miljoner av dessa ska gå till Sverige, rapporterar Aftonbladet.

Foto: Henrik Montgomery, TT/ Sakchai Lalit, AP, TT NYhetsbyrån

Men under tisdagskvällen meddelade Astra zeneca, som är inne i testfas 3 av coronavaccinet, att de stoppar processen. Det efter att en frivillig försöksperson i Storbritannien har fått en allvarlig reaktion.

En säkerhetsåtgärd

Stoppet sker som en säkerhetsåtgärd.

I ett uttalande säger en talesperson för det sensk-brittiska företaget att det rör sig om en ”rutinmässig åtgärd som måste ske när det uppstår potentiellt oförklarlig sjukdom under ett försök”.

Enligt rapporter ska den frivilliga försökspersonen fått en nervinflammation, vilket kan leda delvis förlamning.

– Det är transversell myelit. En nervinflammation och den ger uttryck i att man kan få en delvis förlamning, eller smärta i delar av kroppen. Det är ofta återgående – men det vet vi inte ännu. Det är precis den här typen av biverkningar som man letar efter. Vissa vacciner har en sällsynt biverkning som är liknande den här, säger vaccinsamordnare Richard Bergström, till Expressen.

Påskyndar granskningen

Astra Zeneca understryker att det inte är helt säkert att sjukdomen har med vaccintesterna att göra. Men de jobbar hårt för att påskynda granskningen av händelsen så att processen med att ta fram ett fungerande vaccin kan fortsätta.

Men hur länge pausen kommer att vara är svårt att säga. Men enligt BBC, som pratat med en person ur forskarlaget, rör det sig förmodligen bara om några dagar.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);