Attendo beviljades 130 miljoner i coronastöd – nu har toppcheferna fått miljonbonusar

Under coronpandemin har vårdjätten Attendo fått mer än 130 miljoner kronor i statliga stöd med hjälp av skattebetalarna. Samtidigt har toppcheferna fått miljonbonusar utdelade, det avslöjar Aftonbladet.

Vårdjätten Attendo har tagit emot drygt 130 miljoner kronor i statliga stöd sedan coronapandemins utbrott. Merparten av pengarna kommer från svenska skattebetalare, som står för totalt 120 miljoner kronor av stödet. Resten av pengarna kommer från grannlandet Finland, där Attendo också har verksamheter.

120 miljoner från skattebetalarna

Samtidigt som bolaget tagit emot pengarna de ansökt om har flera miljoner gått till bonusar till sex personer i den högsta ledningen, det avslöjar Aftonbladets granskning. 

Enligt tidningen fick vd och koncernledning en bonus på drygt 4,8 miljoner för coronaåret 2020. En ökning med 98 procent jämfört med 2019.

Attendos vd Martin Tivéus totala ersättning, inklusive lön, förmåner och bonus, uppgick till 12,9 miljoner kronor – en ökning med 16 procent.

Attendo: ”Kundnöjdheten ökade”

Attendos ledning har inte velat ställa upp på intervju med Aftonbladet gällande stödet från skattebetalarna. Men i ett mail till tidningen kommenterar kommunikationsdirektören Andreas Koch topparnas ersättning.

Foto: Henrik Montgomery/TT

“Rörlig ersättning fastställs av styrelsen och utgår utifrån tre kriterier: Kundnöjdhet, Medarbetarnöjdhet och Finansiellt resultat”, skriver kommunikationsdirektören Andreas Koch.

Han fortsätter:

“Medarbetarnöjdheten och kundnöjdheten ökade väsentligt under 2020 varför det blev utfall på dessa kriterier. För 2020 utbetalades ingen rörlig ersättning för ’Finansiellt resultat”.

Sedlar, pengar. Coronastöd.
Foto: TT

Attendos egna siffror visar att genomsnittslönen för medarbetare som inte ingår i koncernledningen blivit lägre jämfört med året innan. Enligt Aftonbladet förklarar Attendo att det beror på att marknaden i Finland vuxit och att lönerna är lägre där.

Attendo har beviljats totalt 133 miljoner kronor i coronastöd under pandemin, vilket enligt dem ska kompensera ökade kostnader för skyddsutrustning, lönekostnader till följd av sjukfrånvaro, samt kohortvård.

Jula delar ut en rekordbonus till sina anställda – nästan en extra månadslön.Otroligt fint gjort, fler företag borde göra så här! ❤️

Posted by Newsner on Friday, April 23, 2021

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required