Avslöjade matfusket: Det här innehåller maten du köper egentligen

Riven ost som är gjord av andra saker än ost, och yoghurt som innehåller grishud. Det låter osannolikt men det är bara några av de avslöjanden som kommit upp till ytan gällande några av våra vanligaste livsmedel. Nu har Sveriges konsumenter listat tio vanliga matvaror som inte innehåller det du tror.

Om du bryr dig om vad du stoppar i dig bör du vara mer uppmärksam på innehållsförteckningar. Att många yoghurt paket innehåller grishud är inte något som tillverkarna skyltar med, men det är vanligt.

Sveriges konsumenter har listat tio matvaror som inte innehåller det du tror, och där hittar vi bland annat riven ost som inte är riven ost, och crabsticks utan krabba.

Grishud i vanlig yoghurt

Du kanske tänkte att yoghurt är vegetariskt, jo, men långt ifrån alla. Det är vanligt att yoghurt innehåller gelatin som framställs av djurhud, oftast gris. Så vill man vara säker på att man inte får i sig fläskkött, kolla innehållsförteckningen!

Foto: Shutterstock

En annan uppmärksammad sak på listan är den rivna osten. Den ost som i butik kallas ”Pizzamix med gouda”, innehåller bara 29% ost. Resten? palmolja, potatisstärkelse, mjölkprotein, fibrer, ostpulver, e-ämnen, salt och arom från gouda.

Smördeg utan smör

Nästa gång du avnjuter ett bakverk med smördeg kan du tänka på att de flesta sorter inte innehåller något smör. Ofta har man använt sig av palmolja eller vegetabiliska fetter.

Vaniljglass utan vanilj

Andra saker som Sveriges konsumenter lyfter är russin som innehåller massvis med bekämpningsmedel. Grönt te som är rikt på kemiska bekämpningsmedel, och vaniljglass som fått sin smak av aromämnen istället för vaniljstång.

Jag är glad att jag fick veta det här. Hädanefter kommer jag att vara mycket mer noggrann när det kommer till innehållsförteckningar. Dela gärna för att uppmärksamma andra.

 

 

 

Läs mer om...