Badstränder kan stängas i sommar – för att förhindra smittspridning: ”Försöker få folk att ta ansvar”

Politiker har rätt att stänga badstränder i Skåne för att minska smittspridning av covid-19. Förslaget klubbades förra veckan, efter en gemensam oro för en andra sommar av pandemi och risk för trängsel på badplatser. 

– Det kommer mycket turister på till oss och vi vill ha möjligheten ifall det blir för trångt på vissa platser, säger Carina Wutzler (M), som är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun till SVT

Den nya pandemilagen ger svenska kommuner rätt att utfärda förbud mot att vistas på vissa avgränsade områden där de anser att smittrisken är stor, vilket bland annat Sydsvenskan rapporterat om. 

Kan spärra av badplatser

I skånska Vellinge kommun vill politikerna utnyttja möjligheten att stänga ner badstränder i sommar. Detta för att gardera sig mot en ökad smittspridning när solen letar sig fram och svenskarna slåss om platser på stranden

En skylt påminner om att hålla avstånd på stranden i Lomma när temperaturen gick över 30-gradersstrecket på söndagen. Foto: Johan Nilsson / TT /

Enligt Carina Wutzler har kommunalrådet rätt att spärra av platser och göra dem till begränsat område, detta förankrat med Smittskydd Skåne och Folkhälsomyndigheten. 

– Vi gör detta i förebyggande syfte. Vi får inte besluta om avspärrning i förebyggande syfte, utan bara om det uppstår trängsel och att man därför inte kan förhindra smittspridning, säger Carina Wutzler (M).

Riskerar mer trängsel någon annanstans

Om politikerna märker att trängsel blir ett stort problem på en plats ska de kunna spärra av den med kort varsel, om läget är akut. Carina Wutzler hoppas dock att avstängningar på badplatser inte ska bli nödvändiga. 

– Förra sommaren var inte jättevarm och det var oftast inte ett stort problem med trängseln på stränderna. Men vissa dagar såg vi att det för var trångt och blir det så i sommar vill vi ha möjligheten att åtgärda det, säger hon till SVT.

För SVT berättar Carina Wutzler att en avstängning också innebär en risk för att fler människor trängs på en annan plats, vilket är anledningen till att de endast spärrar av i vad de anser nödfall.

Den 26 april kommer ett slutgiltigt beslut att tas i kommunfullmäktige.

Ivriga badgäster slogs om vem som skulle få parkeringsplats först. Samtidigt har ambulans och polis svårt att komma fram på grund av felparkerande badare.

Posted by Newsners bästa on Monday, August 17, 2020
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);