Barbro Lindqvist fyller snart 80 år – jobbar kvar på äldreboendet: ”Stortrivs med mitt arbete”

Åldern är bara en siffra.

Det är Barbro Lindqvist från Trollhättan ett lysande exempel på. Hon fyller 80 år i början på december – och jobbar fortfarande som undersköterska på ett demensboende.

– Jag har väl bra gener och tur här i livet, säger hon till Newsner.

Det var när livet tog en plötslig vändning som Barbro Lindqvist fick upp ögonen för yrket som undersköterska. Mottagningen där hon jobbade som tandsköterska stängdes ned på 90-talet – och Barbro stod utan jobb.

– Då blev jag arbetslös. Det var ont om jobb, säger hon.

Hon fick då idén att börja studera till undersköterska och fick snabbt jobb på ett äldreboende i Trollhättan. Åren gick fort och Barbro trivdes bra på sitt jobb.

Var pensionerad – i tre veckor

Men när hon blev 67 år fick hon inte längre ha kvar sin fasta tjänst, utan tvingades att gå i pension.

Det var inget för henne, berättar hon.

– Jag var då hemma i tre veckor. Sen anmälde jag mig till kommunens bemanningsenhet och blev timanställd. De hörde av sig när de behövde hjälp och för det mesta svarade jag ja, så det blev ganska mycket jobb, säger hon och fortsätter:

– Jag kände att jag var ju pigg, jag kan inte vara hemma. Jag är väldigt social, det passar mig inte att bara vara hemma och putsa fönstren varje dag. Det tycker inte jag är roligt, skämtar Barbro, vars berättelse TTELA var först med att uppmärksamma.

Chockade reaktionerna från omgivningen

Barbro, som snart fyller 80 år, skulle likaväl kunna njuta av en välförtjänt ledighet på ålderns höst. I stället väljer hon att fortsätta jobba, något som många i hennes omgivning har reagerat på.

– Många säger ju ‘hur kan du ännu jobba då du kan göra vad du vill’. Men jag känner till exempel att jag har rest färdigt, jag har ingen längtan efter det.

Och dessutom stortrivs hon på jobbet, berättar hon. Hon och vårdtagarna har mycket gemensamt och delar många minnen från hur livet var förr.

– Vi är ju uppväxta på samma tidsperiod. Jag känner att det är ett plus för oss båda, säger hon glatt.

Berättar sin hemlighet: ”Går en mil om dagen”

Att göra tunga lyft på boendet klarar hon inte själv – men i övrigt säger Barbro att hon orkar bra och inte har några planer på att sluta.

Hemligheten bakom att vara så pigg vid 80 års ålder är ändå ”inget speciellt”.

– Jag har inte gjort nånting speciellt. Jag har väl bra gener och tur här i livet. Jag har fått gåvan att få vara frisk, säger hon och tillägger:

– Och så är jag ute och promenerar. Jag går en mil om dagen, jag tycker det är skönt att komma ut i naturen.

Den fjärde december firar Barbro sin 80-årsdag, men då ska hon vara ledig. Dagen ska hon tillbringa med sina tre barn och fyra barnbarn.

– Då ska vi fira, det är min dotter som håller i kalaset. Två söner med familj och de närmsta vännerna kommer.

Blir det tårta på jobbet?

– Ja, det får det nog bli efteråt!

Vilken inspirerande berättelse! Skriv gärna en glad hälsning till Barbro i vårt kommentarsfält på Facebook.