Barn dog i överhettad bil – nu varnar polisen för sommarfaran

Ett barn som hittades i en överhettad bil i Finland har avlidit, det rapporter finska medier. Barnet fick första hjälpen men kunde inte räddas. 

Det var under onsdagen som finska nyhetsmedier rapporterade att ett barn omkommit en överhettad bil i östra Finland. Barnet var enligt uppgifter till tidningarna under 15 år, men exakt hur gammal vill polisen inte gå in på med anledning av sekretess. 

Exakt var händelsen inträffade vill de heller inte avslöja medan fallet utreds. 

Varm bil
Foto: Shutterstock

Hittades av förbipasserande

Barnet upptäcktes i bilen av förbipasserande som reagerade på den höga temperaturen. Man försökte sedan att utföra första hjälpen, men barnets liv gick inte att rädda.

– I det här ledsamma fallet misstänks inget brott och polisen utreder händelsen för att klargöra dödsorsaken, säger utredningsledaren och kriminalkommissarie Simo Hämäläinen i ett pressmeddelande enligt HBL.

Bilen var vid tillfället extremt överhettad, men något brott misstänks inte och polisen vill inte uttala sig mer om dödsfallet. 

– Polisen kommer inte att uttala sig mer om händelsen, eftersom det som ingår i en utredning av dödsorsaken är sekretessbelagt enligt lagen, uppger Himo Hämäläinen.

Polisens varning i sommar

Det är inte första gången ett barn omkommer i en överhettad bil. Varje år brukar polisen uppmana folk att inte lämna barn eller djur i bilar som parkeras i värmen. 

LÄS MER: Hundar lämnas i stekheta bilar – viktiga uppmaningen i vämeböljan: ”Skaffar man hund har man ett ansvar”

Nu varnar finska polisen för att det snabbt kan bli farligt varmt i personbilar under sommaren.

I synnerhet uppmanar de folk att ha i åtanke att barn och rörelsehindrade personer inte nödvändigtvis kan ta sig ut ur en parkerad bil på egen hand om det blir hett i bilen. 

Foto: TT

Inuti en bil med stängda dörrar och rutor kan temperaturerna snabbt bli över fyra gånger varmare än utomhus. Därmed blir temperaturerna livshotande.

– Därför bör man säkerställa möjligheten att ta sig ut ur bilen, till exempel genom att lämna fönster öppna, säger polisen Himo Hämäläinen.