Barn skrek på hjälp i sjunkande båt – då räddade vännerna Mathias och Mattias deras liv

Vännerna Mattias Bryske och Mathias Lernhede skulle ut på en fisketur i Vänern.

Men vad som skulle bli en lugn dag till sjöss slutade snart med att Mattias och Mathias räddade livet på fem ungdomar i en sjunkande båt.

Det var i fredags som de två vännerna Mattias och Mathias skulle ut och fiska på Vänern.

Det blåste en del men de skrämde dem inte från att åka ut en sväng.

– Det blåste ganska saftigt men vi planerade att lägga oss på läsidan. Vi hade medvind så det gick ganska bra men när vi kom ut på öppet vatten såg vi en båt som såg lite skum ut, berättar Mathias Lernhede för Newsner.

Mathias berättar att det inte alltid är så at man lägger märke till alla båtar, men just den här fångade deras uppmärksamhet och det var tur.

– Snart ser vi personer fäktade med armarna så vi vände båten och körde mot dem, berättar han.

Båten var 15 centimeter över ytan

När de kom fram insåg dem att läget var allvarligt och att det var bråttom.

– När vi väl kom fram så var det tre ungdomar som stod i en båt som nästan va helt under vattnet. Det kanske var 15 centimeter kvar över ytan. Sedan ser vi även att två stycken andra ungdomar låg och flöt i vattnet 50 meter bort, berättar han.

Mattias Bryske, Mathias Lernhede
Båten är en genrebild och har ingenting med händelsen att göra. Foto: Privat/ Tomas Oneborg/TT

Mattias och Mathias kontaktade både sjöräddningen och räddningstjänsten under tiden de försökte hjälpa ungdomarna ur vattnet.

– Jag försökte styra upp båten mot vågorna och få upp personerna som låg och flöt i vattnet. Sedan tog jag en av flickorna i båten, hon var bara 12 år. en tjej, som låg på sidan och höll i båten simmade mot min båt och den sista kunde hoppa över i min båt.

Varken sjöräddningen eller räddningstjänsten hade hunnit komma till platsen innan alla var uppe ur vattnet men de bestämde snart för att möta upp Mattias och Mathias vid närmaste hamn i medvind.

”Var i chock”

På plats möttes dem av föräldrar och räddningstjänst som tog över arbetet och Mattias och Mathias for ut för att fiska igen.

– Det var ju lite läskigt så jag tror att man var i chock själv. Vi såg till att barnen hade sina föräldrar och sedan drog vi ut och fiskade. Det är en dag vi aldrig kommer glömma, säger Mathias.

Anledningen till att barnens båt hade börjat sjunka var för att de fått bensinstopp.

– Båten hamnade på sidan av vinden och eftersom det var så höga vågor så öste det in vatten i båten. Inget tekniskt fel på båten utan det var bensinstopp och slagsida.

Tur att barnen hade flytväst

Mathias menar att det var ren slump att de såg barnen i båten, men att det var en väldig tur.

– Det hade kunnat sluta mycket värre än det gjorde. Jag har sagt det tusen gånger, alla hade flytväst på sig. Det var tur för hade de inte haft det så hade vi inte kunnat hitta dem i vattnet. Så det är så skönt att det gick bra, säger han.

Hyllas som hjältar i sociala medier

Mathias har delat med sig av händelsen i ett inlägg på Facebook som fått stor respons. Många hyllar dem för deras modiga insats och kallar dem för hjältar.

Men Mathias känner sig inte som en hjälte.

– Jag tänker inte så. Jag tänker att det vi gjorde hade vem som helst gjort. Men så hör man att vissa kan bli lite skraja i sådana där situationer. För mig var det ingen tvekan, det var bara att försöka hålla sig lugn och få upp alla ur vattnet.