Barnfamilj voltade mot döden på E4:an – då blev 18-årige Markus hjälte: ”Bara att agera”

Nyligen fyllde Markus Nilsson 18 år och för bara några veckor sedan tog han körkort.

När han under midsommarafton körde förbi en bil som hade voltat på motorvägen – tvekade han inte sekund på att ingripa.

– Man får tänka på hur man själv vill bli behandlad, säger Markus Nilsson till Newsner.

Tidigt in på kvällen under midsommarafton voltade en bil på E4:an i Jönköpings kommun. I bilen, som efter en rejäl smäll landat på taket – befann sig en familj med två unga barn i baksätet. Vilket även Jönköpings-Posten skrivit om.

Föraren hade somnat vid ratten och då var olyckan bara sekunder bort.

En av de första, som av en slump, kom till olycksplatsen var Markus Nilsson, 18 år. Han satt i bilen, på väg hem från sin parkourträning när han såg att bilen framför honom på motorvägen saktade in och slog på varningsblinkers.

– Då förstod jag att det var något som hade hänt. Så jag gjorde likadant, satte på varningsblinkers och började sakta in, säger 18-åringen till Newsner.

Markus Nilsson
Foto: Privat

Blockerade vägen

När han kom fram till en kurva lite längre fram, förstod han vad som hade inträffat. 

– Då ser jag att en bil ligger på taket i omkörningsfältet och att folk yrar runt kring olycksplatsen. Folk var såklart chockade.

Markus insåg att det fanns en fara i att människorna stod mitt på motorvägen i chocktillstånd och beslutade sig då för att göra en insats.

– Jag kände att jag var tvungen att ta in situationen i 20 sekunder eller något sådant, sedan var det bara att agera berättar 18-åringen och fortsätter:

– Jag inser att de inte har översikt över trafiken,så jag tänker att jag börjar med att blockera vägen, genom att stå still med bilen mitt på motorvägen så att ingen riskerar att bli påkörd. 

Markus hjälpte familjen

Familjen som voltat hade verkligen tur och klarade sig bra. 

Under tiden Markus blockerar vägen ser han hur den skärrade barnfamiljen rör sig mot hans bil. Bortsätt från att kvinnan blödde från handen kunde inte 18-åringen se några andra fysiska skador.

Han rullade ner rutan och kollade hur det var med dem. 

– De verkade må helt okej efter omständigheterna men ville ha skjuts upp till akuten.

Som tur var låg närmsta sjukhus mindre än en kilometer bort. Familjen hoppade in i Markus bil och 18-åringen som tog körkort, för bara några veckor sedan börjar sakta att köra mot akuten.

– Det är självklart att jag ställer upp. Men jag var orolig för att de hade fått någon typ av nackskador eller liknande så jag tog oss fram väldigt försiktigt. Inga hastiga svängar eller accelerationer, berättar han och säger att han själv var väldigt skärrad vid tillfället.

– Jag darrade ju ganska friskt jag med och var skärrad av situationen.

bild på olyckan
Foto: Privat

Chocktillstånd

På väg till sjukhuset försökte han prata lite med familjen. Han frågade vart de var på väg och vart de kommit ifrån, men svaren blev ganska få.

– De var i ett väldigt stort chocktillstånd. Barnen hade svårt att prata, jag hörde inget från dem, berättar Markus som uppskattar att barnen var i åldrarna mellan fem och sju år.

Familjen togs om hand på sjukhuset och klarade sig, med tanke på omständigheterna, väldigt bra. 

Uppmaningen till andra bilister

Nu, så här några dagar efter händelsen, känner sig Markus stolt över sitt agerande.

– Jag tycker att det är skönt att de har klarat sig bra och jag är sjävklart jättestolt över mitt agerande. Jag tänker på bilen framför som inte gjorde det och bara fortsatte köra istället. Det är kul att kunna hjälpa till.

Efter händelsen har 18-åriungen hyllats stort av vänner, familj och folk på stan. Nu skickar hjälten i dramat en uppmaning till alla andra som är ute på vägarna och riskerar att vara med om något liknande i framtiden.

– Jag tycker självfallet att man ska hjälpa till om något händer. Det är inte värt att riskera någon annans liv bara för att man själv har bråttom. Det är dumt, säger han och fortsätter:

– Sedan tycker jag faktiskt att man ska andas och ta några sekunder för att tänka igenom situationen. Utöver det är det bara att hjälpa till och göra någonting. Det går ju alltid att göra någonting.

Det gjorde verkligen Markus som tycker att det är viktigt att se situationer från olika perspektiv.

– Man får tänka hur man själv vill bli behandlad om man själv skulle vara med om en olycka. Då hade jag velat ha hjälp.

Vilken tur att familjen klarade sig! Och Markus, vilken hjälte! Vill du också hylla Markus? Lämna då en kommentar på Facebook!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required