Barnfamiljer med dåligt ställt fick gratisresa till nöjespark – tack vare Carola: ”Lyckan var obeskrivlig”

Många föräldrar tvingas göra sina barn besvikna när de inte har råd att göra dyra aktiviteter på sommarlovet. Att ekonomin inte räcker för utflykter och annat som barn vill göra är ett stort problem många familjer står inför. Därför ordnade eldsjälen Carola Karlsson en gratisresa till Astrid Lindgrens värld, för barnfamiljer som har det dåligt ställt. 

– Det går inte att beskriva med ord hur glada de här barnen och föräldrarna blev, berättar Carola Karlsson för Newsner. 

Carola Karlsson är en av tre eldsjälar som driver ideella föreningen Carolas hjälpande hand. Precis som namnet antyder går verksamheten ut på att hjälpa barnfamiljer som har det tufft ekonomiskt. 

”De har inte råd”

Föreningen startade Carola vid sidan om sitt jobb, då hon kände för de barnfamiljer som inte är lyckligt lottade att göra allt som många tar för givet. 

– Att saker blir dyrare är tufft för alla. Klasskillnaderna blir alltmer tydliga, och det går skrämmande fort utför. Alla vill att deras barn ska får göra saker, men de har inte råd, berättar Carola för Newsner. 

Carola växte upp med en mamma som hade missbruksproblem, vilket gjorde att de inte hade pengar att göra roliga saker på sommarlovet. 

Foto: Carolas hjälpande hand

– När jag kom tillbaka till skolan fick jag ju ljuga om alla nöjesparker jag besökt under sommarlovet. Egentligen hade jag inte gjort någonting, säger Carola, som känner med alla barn som idag är i hennes sits.

LÄS MER: Barn fick aldrig chansen att ha egna kalas – då bjöd Carola in till fest med brandkår och fiskdamm

Bjöd barnfamiljer till Astrid Lindgrens värld

Sedan några månader tillbaka har Carola och föreningskollegorna Urban och Ullis planerat en gratisresa till Astrid Lindgrens värld. I helgen blev den av.

En busslast av barnfamiljer fick njuta av en heldag i parken med mat och fika – helt gratis. I dagen ingick också kostnad för dit- och hemresa för samtliga familjer.

Det hela finansierades med hjälp av företag som Carola värvat till att sponsra.

– Man kan inte beskriva det, man måste uppleva det. Föräldrarna var glada redan när de fick beskedet. Luften gick ur dem. De har känt en stress inför sommaren. Även om de inte har råd så får de göra saker tillsammans med sina barn, berättar Carola. 

Carola Karlsson.
Carola Karlsson. Foto: Privat

Känner tacksamhet

Dagen blev en lyckad sådan, och många visade sin tacksamhet till Carola och föreningen efteråt. 

– Det var ett riktigt kramkalas. Jag lever fortfarande på det här. Jag går bara runt och ler, berättar Carola för Newsner.

Att hjälpa de som har det tufft är något hon brinner för. Därför är hon hela tiden igång med att planera nya projekt som ska underlätta för de föräldrar som står inför ekonomiska utmaningar.

Via Facebooksidan Carolas hjälpande hand når föreningen ut till de familjer som står inför ekonomiska utmaningar.

– Vem som helst kan hamna i en situation där det plötligt blir väldigt tufft ekonomiskt. Det krävs bara att en mamma plötsligt bli långtidssjukskriven så känns det kört. Det är tufft idag, säger Carola.