Bensin och diesel blir dyrare igen – därför kan priset fortsätta skena

Priset på drivmedel fortsätter att öka. Och det finns tecken på att det kan fortsätta höjas framöver, rapporterar Aftonbladet.

I början på 2021 låg priset på strax över 14 kronor/litern för både bensin och diesel. Idag är det betydligt dyrare.

Det senaste året har priset på bränsle stigit rejält. Inte minst de senaste veckorna har kriget i Ukraina fått råoljepriset att stiga kraftigt, vilket haft negativa konsekvenserna för priset på drivmedel.

– Prisuppgångarna som vi har sett under en längre tid är på grund av Rysslands agerande och de kraftiga prisuppgångarna vi nu ser på energi och drivmedel är direkt relaterade till den ryska invasionen, sade finansministern Mikael Damberg (S) vid en pressträff på måndagen.

Så mycket kostar det att tanka nu

För bara några veckor sedan kostade en liter diesel över 28 kronor. Men så sent som förra veckan sjönk priset något. Detta till följt av att råoljan tillfälligt blivit billigare.

Men priset fortsätter att svaja. Under fredagen rapporterades det om en ny chockhöjning på drivmedel. Och idag, måndag, rapporterar Aftonbladet att priset på bränsle stigit ytterligare.

Bränsle, sedlar
Foto: Janerik Henriksson, TT/ Henrik Montgomery/TT

Både dieseln och bensinen höjs med 0,15 kronor. Nu kostar en liter diesel 24,92 och den 95-oktaniga bensinen 20,84 kronor. Även E85 och HVO100 höjs på måndagen med 0,15 kronor.

Det finns också indikationer på att priset kommer stiga ytterligare. Detta då Nordsjöoljan, Brent, ökat i pris över helgen,.

Just nu kostar ett fat 111 dollar, en ökning med 2,6 procent i dag.

Regeringens tillsätter krispaket

Samtidigt planerar regeringen för att sätta in ett stödpaket på 14 miljarder kronor och kompensera svenska hushåll för de rekordhöga priserna på bensin och diesel.

Åtgärderna innebär att det mellan 1 juni och 31 oktober blir tillfälligt sänkt skatt på drivmedel, en skattesänkning som då kommer att minska priset med 1,30 kronor/litern vid pumparna.

– Skatten på diesel sänkts till EU:s miniminivåer, sade finansminister Mikael Damberg (S) under måndagen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);