Beskedet: Här införs fyra dagars arbetsvecka – med full lön

Kortare arbetsveckor ska testas på flera arbetsplatser i Sverige, det rapporterar SVT.

Majoriteten av alla arbetare i Sverige jobbar enligt 40 timmarsmodellen. Det vill säga åtta timmar – fem dagar i veckan.

Fem dagar i veckan är standard för många och något vi är vana vid, men samtidigt gör dessa timmar att det är svårt att få livet att gå ihop.

”Kan jobba smartare”

Nu ska ett antal arbetsplatser ställa om till kortare arbetstid – med samma lön, på initiativ av Anna-Carin Alderin.

– Jag är småbarnsmamma, har jobbat i höga positioner och verkligen försökt att få ihop livet. Jag ser att det finns många sätt som vi kan jobba smartare på, säger hon till SVT.

När Anna-Carin, efter flera år som chef, började intresserad sig för framtidens arbetsmarknad fick hon upp ögonen för ”4 Day Week Global”, en ideell organisation som samarbetar med universitet som Boston och Cambridge för att studera effekterna av kortare arbetsveckor.

Då införs det i Sverige

Nu har Anna-Carin initierat en forskningsstudie i Sverige där 15 till 20 arbetsplatser ska testa att jobba färre timmar under en sexmånadersperiod.

Forskningen startar i höst och leds av Lena Lid Falkman, lektor vid Karlstad Universitet.

– Det finns enstaka svenska företag och organisationer som har gjort egna studier, men inte med validerade forskningsmått. För mig är det viktigt att ta reda på hur det här fungerar i Sverige, säger hon.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av vad du tycker i kommentarsfältet på Facebook.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev