Hemtjänst struntade i att hjälpa Inger, 93, – lät henne ligga på badrumsgolv med benbrott

Uppsalabon Inger, 93, bröt benet i sitt hem.

När hemtjänsten kom dit larmade dem ambulansen och lämnade henne sedan på badrumsgolvet, som UNT var först med att rapportera om

– Jag blir förbannad, säger sonen Sigge Lind till UNT.

Det var under onsdagskvällen som Sigge Lind fick ett samtal från systern. Det handlade om hans 93-åriga mamma Inger som hade ramlat och troligtvis brutit något.

Hemtjänsten hade varit på plats och larmat ambulansen men Sigge som bor bara några hundra meter bort från sin mamma bestämde sig för att gå över och kolla läget.

Väl på plats gör han en fruktansvärd upptäckt. Dörren in till huset stod öppen och när han klev in hittade han båda sina föräldrar inne i badrummet.

Hans dementa pappa, Gunnar, 93, på sin rullator vid badrumsdörren och 93-åriga mamman Inger på golvet, som låg och vred sig i smärta.

Lämnades ensamma kvar av hemtjänsten

Hemtjänsten hade alltså, direkt efter samtalet till larmcentralen, valt att lämna de båda ensamma i huset. Det dröjde nästa en timme innan ambulansen.

– Jag blir förbannad på hemtjänsten när de gör så här. Hon låg och skrek: ”nu dör jag, det gör så ont”. Hon hade legat där i 50 minuter om jag inte hade kommit, säger sonen Sigge till UNT.

Paret har varit gifta i snart 70 år, och har bott i samma hus sedan 1974. Anledningen är att Gunnar inte vill flytta men nu känns framtiden oviss.

Hemtjänstens svar – efter stora missen

När en patient skadas på det sättet ska hemtjänsten omprioritera sina arbetsuppgifter.

Det menar Susanne Andersson, områdeschef för hemtjänsten i Uppsala kommun.

– Det handlar om kommunikation i verksamheten. Det går att omfördela resurserna i sådana specifika fall. Att sitta kvar hos en brukare är högt prioriterat, säger hon till UNT.

Sonen Sigge Linds orolig över Ingers hälsa – ska flyttas till korttidsboende

Efter benbrottet flyttades Inger till Akademiska sjukhuset i Uppsala, där hon fick genomgå en operation.

Något som sonen Sigge fruktade, han var osäker på om han skulle få se sin mamma igen.

– Vi har fått veta att hon ska in på operation. Hon är 93 år och väger 43 kg, så hon kommer nog aldrig tillbaka. Helt ärligt vet jag inte om hon kommer att klara sig, säger han till UNT.

Inger klarade operationen och ska snart flyttas till ett korttidsboende. Hur länge hon blir där får tiden utvisa.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev