Beslutet: Kommunen stoppar skolfoto i flera skolor – efter den nya lagen

Skolfotograferingen stoppas på flera skolor.

Detta på grund av den nya lagen som ger skolorna högar av administrativt arbete.

För många blir det ett skolminne som försvinner i och med den borttagna fotograferingen.

Den nya lagen med GDPR började gälla 2018 med syfte att skydda personuppgifter inom EU. Med denna lag måste även föräldrar skriva under papper och skickas till skolan för att tillåta sitt barn att skolfotograferas. Den långa processen och stora omfånget av administrativt arbete för lärarna gör att fler kommuner i Malmö nu slopar skolfotografering på skolorna.

– Det ligger inte i skolans uppdrag att erbjuda fotografering till vårdnadshavare, säger Mats Johnsson, chef hos grundskoleförvaltningen till SVT.

Foto: Shutterstock

”Vill ju ha kvar minnen”

Detta innebär att skolfoto inte kommer att finnas längre på flera skolor. För många är det ett minne som tas bort på grundskolorna.

– Det är synd, för man vill ju ha kvar minnen när man bli äldre, säger en av eleverna enligt SVT.

Detta är en genrebild. Foto: Shutterstock

Fortsätter tills avtalen är klara

Trots det massiva arbetet med tillstånd från föräldrar kommer några skolor att fortsätta med fotografering.

– Det beror på att en del rektorer har ingått ingående avtal med leverantörer som vi inte kan bryta, säger Mats Johnsson till SVT.

Men tanken är att alla skolor ska slopa fotograferingen så småningom. Detta för att lärarna ska kunna fokusera på eleverna och deras prov och läxor istället för att sitta med administrativt arbete som de inte är skyldiga att göra och som inte ingår i kursplanen. Skolfotografering är något man har infört som en rolig grej i skolor snarare än att det är ett tvång från varken elever, rektorer eller lärare.

Vad tycker du om det här? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.