Biosalong och popcornmaskin – här är äldreboendet som sätter guldkant på tillvaron: ”Vill ge tillbaka”

Biosalongen på Lövsångargårdens äldreboende i Västerås är invigd. Nu rullar filmerna stup i ett och popcornmaskinen går varm.

Det var i förra veckan som en sprillans ny biosalong invigdes på Lövsångargårdens äldreboende i Västerås. Detta efter att önskemålet dykt upp på boendets synpunktskafé.

– Under coronapandemin började vi fundera på aktiviteter som vi kan genomföra tillsammans för att se till så att de boende kan leva som vanligt trots pandemin, säger Ronaldo M. Aquino, Enhetschef på Lövsångargårdens äldreboende.

Önskemålet om hemmabio dök upp och så fick det bli.

– Alla älskar väl att gå på bio. Både yngre och äldre. Men även om de äldre vill så kan det vara svårt för dem att ta sig ut så då får bion helt enkelt komma till dem, säger Ronaldo till Newsner.

LÄS MER: Äldreboendets fina initiativ i höstrusket – bjöd in boende till äventyrsbad: ”Blev 14 år igen”

Äldreboendet fick en summa pengar från vård och omsorgsförvaltningen och sedan satte arbetet igång. Personal, chefer, boende och dess anhöriga fick hjälpa till att utforma salongen i den mån de kunde.

Hemmabio
Foto: Privat

Byggde biosalongen själva

De målade väggarna mörka, satte upp röda sammetsgardiner och införskaffade både popcornmaskin och chockladfontän.

– Vi har sköna fåtöljer som man kan fälla bakåt och så har vi fotstöd. Sedan har vi ett litet bord bredvid där vi kan ha snacks, berättar Aune Kangas, 79, för Newsner och tillägger:

– Det är som en vanlig bio. Man kan ta med sig anhöriga, träffa vänner ta det lugnt och äta gott.

Sedan invigningen har flera filmer visats i salongen. Under premiären var det Abba-musikalen ”Mamma Mia” som visades men ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” har blivit en stor favorit hos många.

”Vår tur att ge tillbaka”

Personal och anhöriga har skänkt filmer till äldreboendet och när specifika önskemål dykt upp så har personalen försökt lösa det.

Nyligen köpte Ronaldo ”Breakfast at Tiffanys” efter önskemål från en boende.

– Vi är till för att våra äldre ska få bästa möjliga vistelse här. Det förtjänar de verkligen. Det är dem som har byggt upp Sverige. Det är vår tur att ge någonting tillbaka, säger Ronaldo.

Popcronmaskin
Foto: Privat

Ronaldo understryker att man kan göra väldigt mycket med små medel och att de kommer fortsätta hitta på roliga aktiviteter på boendet.

– Jag är tacksam över att det är en sådan engagerad personal och att vi har så många boende med bra idéer. Vi gör allt för att utveckla och förverkliga dem, säger Ronaldo.

”Hinner inte tänka på krämpor”

Aktivitetssamordnaren Amela instämmer.

– Man ska inte behöva sluta uppleva saker bara för att man blir äldre, säger hon.

– Precis, vi bowlar och spelar minigolf, stickar och har bingo, säger Ronaldo.

LÄS MER: Här sätter äldreboendet guldkant på tillvaron – ordnar skönhetssalong och drinkar: ”Helt fantastiskt”

Ronaldo och Aune på Lövsångargårdens äldreboende i Västerås

Aune menar att de har så mycket roliga aktiviteter på Lövsångrgårdens boende att hon inte hinner tänka på tråkigheter.

– Jag trodde att när man kom till ett äldreboende skulle man bara lägga sig på sängen och vänta på att dö. Men vi gör så mycket roligare saker att jag inte ens hinner tänka på krämporna, säger Aune till Newsner.

Vilket fantastiskt äldreboende, så här skulle fler ha det.

Dela gärna artikeln för att inspirera fler där ute.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required