Björn Olsens utspel: Sverige bör dela med sig av vaccin till andra länder – innan befolkningen fått en dos

Sverige bör dela med sig av vaccin till andra länder för att kunna bemästra coronavirusets spridning, det menar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, vid Uppsala universitet.

– En pandemi är ju en global angelägenhet, och är det så att man inte vaccinerar i stort sett samtliga människor eller de som är äldre så att säga på jorden så kommer det här viruset att dyka upp igen, säger Björn Olsen till Sveriges Radio P4 Uppland

Regeringens tidigare mål om att hinna vaccinera riskgrupperna i Sveriges befolkning under första halvåret av 2021 har ändrats och flyttats fram.

Missar vaccinationsmålet

Nyligen rapporterade Dagens Medicin att Sverige missar vaccinmålet och har istället som målsättning att ge alla över 18 år åtminstone en dos innan 18:e augusti. Detta på grund av bland annat stoppade vaccinationer och försenade vaccinleveranser. 

En kvinna vaccineras med med Covid-19 vaccin från Pfizer-BioNTech vid SUS vaccinationcentral i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

Det första vaccinationsmålet sattes i december och innebar att alla vuxna och barn i riskgrupper skulle ha vaccinerats under första halvåret 2021. Man räknade då med att få 17,4 miljoner doser levererade till Sverige till slutet av juni. Nu räknar man istället med 10,9 miljoner doser.

Enligt Folkhälsomyndighetens rapporter hade över 1,6 miljoner svenskar fått vaccin den första april i år.

Risk för spridning av mutanter

Men även om vaccinationerna skapar möjligheter för många att leva ett normalt liv igen så är professor Björn Olsen skeptisk till att det skulle innebära ett slut på pandemin. Enligt honom så borde Sverige dela med sig av vaccin till andra länder för att få bukt med den globala spridningen. 

– En pandemi är ju en global angelägenhet, och är det så att man inte vaccinerar i stort sett samtliga människor eller de som är äldre så att säga på jorden så kommer det här viruset att dyka upp igen. Och då blir det en väldigt kortköpt seger om vi så att säga vaccinera undan i Sverige, Europa och så håller det på att puttra på i andra delar av världen. Och så får vi en spridning av mutanter och så vidare. Och då måste vi sätta igång igen, säger Björn Olsen till P4 Uppland. 

Björn Olsen. Foto: TT

Björn Olsen: Sverige bör dela med sig av vaccin

Men i dagsläget råder vaccinbrist i landet, och visionen om att dela med sig ser därför ut att vara långt borta. 

– Jag tror inte att vi är framme där riktigt än alltså. Det är ju trots allt  redan brist på vaccin i landet så att i det här läget att dela med sig, det skulle vara fullständigt omöjligt egentligen. Men om man skulle få samtliga rika länder på jorden att förstå att det här är någonting som är en global angelägenhet, då skulle man kunna få ett genomslag och man skulle också kunna bemästra coronaviruset mycket, mycket enklare, säger Björn Olsen.

Läs mer:

Flera kommunanställda chefer har gått runt prioriteringsordningen. En av dem får nu sparken. Vad tycker du om det här?

Posted by Newsner on Monday, March 8, 2021

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required