Björn Olsens stenhårda krav – för att stoppa coronaviruset: ”Man ska ha klart för sig”

Smittspridningen ökar i Sverige och under måndagseftermiddagen infördes nya striktare restriktioner för att stoppa smittan.

Men frågar man professorn Björn Olsen är det inte tillräckligt. Enligt honom finns det fler åtgärder att ta till.

Den ökande smittspridningen av coronaviruset och allt mer ansträngda vårdsituationen i Sverige har fått regeringen att ta till med hårdhandskarna.

Nu gäller inte bara rekommendationer utan förbud.

stefan löfven
STOCKHOLM 20201103 Sstatsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff med socialministern och Folkhälsomyndighetens generaldirektör på regeringskansliet, angående skärpta råd i fler regioner. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Nu gäller ny regel för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Tidigare har deltagarantalet varit 50 personer. Men den gränsen sänks nu till åtta personer.

Regeln ska träda i kraft den 24 november och gälla i fyra veckor framöver.

”Gör din plikt”

I nuläget kan regeringen inte förbjuda privata fester och eller andra tillställningar, men man hoppas att den nya regeln ändå ska få folk att förstå allvaret och därmed också undvika exempelvis shoppinggallerior, allmänna färdmedel och privata sammankomster.

– Gör din plikt. Gå inte till gym, gå inte till bibliotek, ha inte fester. Ställ in. Hitta inte på undanflykter som skulle göra din aktivitet okej, sade Stefan Löfven under den blixtinkallade presskonferensen.

Vill stänga gymnasieskolorna

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, har varit kritisk mot den svenska strategin under hela coronapandemin.

I en intervju med Expressen får han frågan om vilka åtgärder han vidtagit om han var statsminister idag.

– Nummer ett så hade jag nog dragit ner den här 300-gränsen ganska raskt. Jag hade också försökt kommunicera att vi har smitta där även när man inte är sjuk eller har symptom och därför är munskydd ett viktigt verktyg, säger han till Expressen.

Foto: Pontus Lundahl, TT/ Johan Nilsson/TT

Björn Olsen säger också att han gärna hade stängt ned vissa verksamheter. Exempelvis gymnasieskolorna.

– Man ska ha klart för sig att gymnasisterna och de som går på universiteten tillhör samma åldersgrupp. De är effektiva med att smitta varandra.

Björn Olsen medger att alkoholstoppet efter klockan 22.00 är en bra åtgärd och hade förmodligen infört samma.

Tydligare krav på smittspårning

Men han hade också varit hårdare med testning, smittspårningen och krav på karantän. Och han hade gärna önskat att det hade funnits tydligare riktlinjer för hur det här ska skötas centralt i stället för att ansvaret ligger på olika smittskyddsläkare runt om i Sveriges regioner.

– Jag tycker det är lite plågsamt att se. För det första kan det vara svårt att komma till med testning just nu. Det är ett krångligt system och ibland kan det ta flera dagar innan du kommer till och får testa dig. Det är ett bekymmer. Och problemet med det är att du då kan fortsätta att smitta om du inte vet att du har viruset, säger han.

Vad tycker du om Björn Olsens strategi? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);