Björn Skifs dundersuccé i USA: Gör oväntad comeback på topplistorna

Tro det eller ej, men jag går fortfarande i skivbutiker i jakt på mina gamla favoritskivor i vinyl.

Det fylliga ljudet, samlarvärdet och själva nostalgikänslan är svår att ersätta med digitalt ljud och uppenbarligen tycker fler likadant.

I USA köptes 16,8 miljoner vinylplattor under 2018, vilket är 15 procent fler än under 2017, skriver Billboard.

Fjolårets mest sålda skiva? ”Guardians of the galaxy” – som inleds med Björn Skifs och Blue Swedes gamla dänga ”Hooked on a feeling” från 1974.

 

Megahit 1974

Den 70-talsnostalgiska samlingen innehåller 12 klassiker från 70-talet, bland annat med artister som David Bowie och Jackson 5.

Skivan har varit hett eftertraktad sedan premiären av filmen ”Guardians of the galaxy” 2014, skriver TT.

Hooked on a Feeling är första låten på skivan. Skriven och komponerad av Mark James blev låten en stor hit år 1974 då den spelats in av Björn Skifs & Blåblus (Blue Swede).

Låten toppade den amerikanska singellistan samma år och blev därmed svensk popmusiks första listetta i USA.

Skifs version av ”Hooked on a Feeling” har sedan dess använts i ett otal TV-serier och filmer, däribland Quentin Tarantinos genombrottsfilm ”Reservoir Dogs” (”De hänsynslösa”) och har blivit en låt som det ofta refereras till inom populärkultur.

”Björn Skifs: Aldrig kunnat drömma om”

– Att Skifs ingår i samma gäng som Led Zeppelin, The Eagles och Fleetwood Mac känns – milt uttryckt – svindlande, kommentarer Bengt Palmers, som producerade Skifs version av låten.

– Att bli nämnd i samma andetag som de artisterna hade jag aldrig kunnat drömma om, än mindre att tillhöra samma klubb, säger en förbluffad men stolt Björn Skifs. Ett förnämare sällskap har jag nog aldrig befunnit mig i.

Wikipedia Commons

Att Björn Skifs är en livs levande legend är det inget snack om, det är så kul att hans musik och arv fortsätter leva vidare – över generationer! 

Gilla och dela gärna denna artikel på Facebook om du också älskar Björn Skifs!