Blivande sjuksköterskan Annas ilska – mot svenskarna som struntar i covid-19: ”Ärligt, hur tänker ni?”

Sjukvården är riktigt pressad just nu. Överallt läser vi om sjukvårdspersonal som jobbar dygnet runt för att rädda livet på människor som smittats av corona.

Att då bli irriterad över att se folk leva precis som vanligt utan en minsta tanke på smittspridningen är fullt förståeligt.

”Jag är trött på alla som skiter i covid-19. Ärligt, hur tänker ni?”, så börjar sjuksköterskestudenten Anna Leeks Facebookinlägg som nåtts av tusentals personer.

Hon är sjuksköterskestudent och arbetar för närvarande på Akademiska sjukhuset i Uppsala. På Annas avdelning vårdar man patienter som smittatas av coronaviruset.

Anna vet precis hur hårt sjukvårdspersonalen sliter just nu. Därför har hon fått nog av att se folk leva på som om allt var som vanligt.

I helgen skrev hon därför ett Facebookinlägg där hon uppmanar folk att följa Folkhälsomyndighetens direktiv och hjälpas åt för att förhindra smittspridningen, vilket SVT Uppsala var först med att berätta.

”Hur tänker ni andra som anordnar bruncher, tapaskvällar, grillkvällar?”, skriver hon i inlägget och fortsätter.

”Livet just nu är kanske tråkigt, men vi måste acceptera det. Det kanske är så en period? Vi har patienter i alla åldrar, vi har patienter som dör i ensamhet, anhöriga som ringer och läser upp avskedsbrev på högtalare. Tycker ni det är värt att ha era tillställningar och riskera att sprida viruset?
Ni kanske inte själva blir sjuka, men ni kan bli smittbärare.”

Det här är jag, en vanlig dag på jobbet!Jag är trött på alla som skiter i covid-19.Ärligt, hur tänker ni?😔Vi jobbar…

Gepostet von Anna Leek am Samstag, 18. April 2020

Anna säger att hon är trött på alla som skiter i covid-19.

– Man blir provocerad. Jag tror också att det handlar om okunskap i första hand men även nonchalans. Jag tror att många tänker att ”det kommer inte drabba mig”. Även om man bara är två personer så kan man smitta varandra, säger hon till SVT Nyheter Uppsala och fortsätter.

– Det enda jag ber alla om, snälla ha respekt! Tänk en extra gång. Träffas inte i onödan, håll avstånd även utomhus. Vänta med era tillställningar, tänk på varandra, i dessa tider kan vi inte vara egoistiska, avslutar hon.

Att vårdpersonalens tålamod brister av att se folk leva på som vanligt är inte konstigt. Nu hjälps vi åt och påminner varandra om att följa rekommendationerna.

Dela gärna för att påminna andra om hur viktigt det är.