Blodsugande älgfluga sprider sig i Sverige – så skyddar du dig mot den

Om du tillbringar mycket tid i skog och mark bör du vara extra uppmärksam på den blodsugande älgflugan som fått större spridning i Sverige.

Eftersom att den anses vara svår att bli av med, till och med om man försöker slå ihjäl den, så tipsar entomologen Charlotte Jonsson om hur man skyddar sig mot parasiten.

– Ibland får man in rapporter om människor som blivit angripna av svärmar med älgflugor på vissa platser, säger Charlotte Jonsson till Expressen Leva & Bo.

Enligt Charlotte Jonsson, entomolog på Naturhistoriska museet, så är älgflugan en blodsugande parasit vars bett gör ont och kan klia. Den är i huvudsak ute efter älgar och rådjur, men attackerar likväl människor i närheten.

”Nästan alla angrepp på människor”

Tidigare förekom älgflugan endast i södra och mellersta Sverige, men nu har den fått spridning även till de norra delarna av landet. Vilket Charlotte Jonsson tror beror på det varma klimatet.

– Eftersom det är älgflugan som står för nästan alla angrepp på människor, så har ökningen av den märkts tydligast, säger Charlotte Jonsson till Expressen Leva & Bo.

Så skyddar du dig mot älgflugor

Foto: Wikipedia
  • Åtsittande och heltäckande kläder.
  • Hatt.
  • Citroneukalyptus (finns i flera myggmedel).
  • Kamma igenom håret efter att du varit utomhus. Den kan finnas i håret men inte hunnit bita än.

Gör andra en tjänst genom att dela så att de är uppmärksamma på parasiten.