Brand härjade i flerfamiljshus – då ryckte grannarna in och gjorde det ingen annan vågade: ”Jag bara gjorde”

När branden spred sig i flerfamiljshuset på Hammarkullen i Göteborg under söndagen var grannarna inte sena med att rycka in och hjälpa till.

”De kanske inte är synliga och hela Sverige kommer fortsätta att döma dem, men vi från Hammarkullen vet, ATT DE ÄR HJÄLTAR!”, skriver Mohammed Ali i sitt inlägg på Facebook som har fått stor spridning under måndagen.

Det var strax efter klockan 18.00 på söndagen som räddningstjänsten larmades till en brand i ett flerfamiljshus på Hammarkullen i Göteborg.

Branden startade i en av entréerna och spred sig sedan genom trappan upp till en lägenhet, något som gjorde det svårt för de boende att ta sig ut den vanliga vägen.

Folk försökte fly sina lägenheter i panik men innan brandkåren var på plats var det grannar i området som agerade hjältar, något Mohammed Ali berättar om i sitt uppmärksammade inlägg på Facebook.

Låt mig berätta något media aldrig kommer prata om eller hylla, Hammarkullens folk. Jag fick ett samtal av en nära vän…

Posted by Mohammed Ali on Sunday, July 4, 2021

Mohammed Ali var själv en en av de alla personer som agerade när det brann i huset. Han bor i närheten och fick ett samtal från en vän som berättade var det brann.

Mohammed tog sig snabbt till platsen för att se vad han kunde hjälpa till med.

 – När jag kommer fram till byggnaden som brinner såg jag flera människor, yngre och äldre som hade klättrat in i folks lägenheter och hjälpte människor att hoppa ut, berättar Muhammed för Newsner.

Under tiden anslöt flera till platsen och och började knyta långa sjalar som de använde för att hjälpa folk ut ur de rökfyllda lägenheterna. Mellan sju och nio personer räddades ur branden, varav flera små barn.

– Det var fem små bebisar som vi räddade, säger Mohammed.

”Det var mycket adrenalin”

Men när grannarna trodde att läget var under kontroll tog de sig till andra sidan av huset där fler människor behövde hjälp.

Plötsligt hörs en kvinna öppna fönstret och säga att hon inte kan andas. Ingen på platsen tvekar att rycka in och hjälpa henne. Tre unga män i 0-årsåldern klättrar snabbt upp i hennes lägenhet medan människor på marken radar upp sig nedanför för att kunna ta emot henne.

Foto: Privat

Abdullahi Mahamud, 21, var en av dem som tog sig in i kvinnan slägenhet.

– Jag tänkte inte. Jag bara gjorde. Eller, det enda jag tänkte på var hur jag skulle kunna rädda den här kvinnan från branden. Jag ville inte att hon skulle bli skadad på något sätt, säger han till Newsner och tillägger:

– Det var så mycket adrenalin tro jag.

Abdullahi hoppas att han aldrig mer behöver uppleva något liknande.

– Men händer det så kommer jag agera likadant, säger han till Newsner.

”Stolt över medborgarna”

De tre unga männen fick ut kvinnan och till slut anlände brandkåren som kunde påbörja arbetet med att få ut de människor högre upp i huset.

– Plötsligt agerar 15 personer från Hammarkullen och hjälper brandmännen med deras lättare uppgifter. Alla försökte verkligen göra någonting, säger Muhammed Ali.

Nu hyllas de för sitt civilkurage och räddningsinsats på sociala medier.

Daniel Gillesén som är räddningschef i beredskap för Storgöteborg hyllar engagemanget hos invånarna.

– Det är fantastiskt med den typen av engagemang och att agera när andra människor är i behov av hjälp. Jag är stolt över att medborgarna har agerat, säger han till Aftonbladet.

Minst tre personer fördes till sjukhus till följd av branden och 26 personer vårdades på plats. Polisen misstänker att branden var anlagd, men ingen är gripen i nuläget.

Otroligt modigt av grannarna i Hammarkullen att agera som de gjorde. De förtjänar alla hyllningar i världen. Dela gärna om du håller med.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);