Bussbolag lät ukrainska flyktingar åka gratis – anmäls för diskriminering: ”Skillnad på folk och folk”

Skånetrafiken låter ukrainska flyktingar åka gratis på bussarna.

Nu anmäls trafikbolaget till Justitieombudsmannen, JO för ”diskriminering”, det rapporterar Expressen.

Rysslands invasion av Ukraina har tvingat miljontals människor på flykt. Många flyktingar har stannat i närliggande länder som Polen medan andra har tagit sig hit, till Sverige.

När nyheterna om kriget nådde Sverige var det många människor, företag och organisationer som ville hjälpa till både på plats och på hemmaplan.

Flera människor har öppnat upp sina hem, några har kört ned förnödenheter till polsk-ukrainska gränsen och andra har kört tur och retur för att erbjuda människor som flyr – en resa till säkerheten.

Samtidigt meddelade svenska rederiet Stena Line att de också bestämt sig för att hjälpa till och erbjöd ukrainska flyktingar gratis resor på deras färjor. Och fler hakade på.

Anmäls för diskriminering

Den 28 mars meddelade Skånetrafiken i ett pressmeddelande att ukrainska flyktingar som kommer till Sverige ska få åka gratis buss och tåg.

”Kriget i Ukraina har medfört att EU för första gången någonsin utlöst sitt massflyktsdirektiv. Skånetrafiken, har som många andra kollektivtrafikbolag, valt att stödja andra svenska myndigheter i den komplexa situation som nu uppstått”, skrev trafikbolaget då på sin hemsida.

Skånetrafiken
Foto: Skånetrafiken, Johan Nilsson/TT

Beslutet togs av de lokala politikerna i Region Skånes kollektivtrafiknämnd. 

– Flyktingar som kommer från andra delar söker vanligen asyl när de anländer, och då får de hjälp av Migrationsverket. Ukrainska medborgare är viseringsfria inom Schengen och behöver inte uppsöka Migrationsverket förrän efter 90 dagar. Vi vill hjälpa dem under den tiden, säger Kristian Ördell som är presskommunikatör på Skånetrafiken.

Nu har en 38-årig man i Skåne anmält Skånetrafiken till Justitieombudsmannen, JO. Han tycker att satsningen är ”diskriminering”.

”Eftersom Ukrainas befolkning i huvudsak består av etniska ukrainare och ryssar (…) asylsökanden som reser kollektivt på basis av deras etnicitet/ursprung. Andra asylsökanden lever minst sagt i lika svåra situationer och det är därför inte rätt att Skånetrafiken endast vill gynna en viss grupp människor”, står det bland annat i anmälan.

”Gör skillnad på folk och folk”

Mannen som anmält Skånetrafiken menar att bussbolagets verksamhet delvis finansieras med skattepengar, och att det därför är fel att gynna en enskild grupp.

– Ukraina har fått stor uppmärksamhet, många vill hjälpa och det är fantastiskt. Men det är ett faktum att man på det här sättet gör skillnad på folk och folk, säger mannen till Expressen som inte vill ha sitt namn i artikeln.

På frågan om han inte tycker det är bra att hjälpa någon annan, svarar han:

– Rent krasst tycker jag inte det. Så skulle man kunna säga om många beslut. Ett rätt gör inte ett annat fel rätt, säger han till tidningen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Exit mobile version