Busschaufförernas protest mot shorts-förbudet – jobbar i kjol: ”Enda möjligheten när det är varmt”

Flera manliga busschaufförer i Skåne beställer kjolar att arbeta i när det är varmt. Handlingen är en protest mot policyn som förbjuder bussförare att jobba i shorts eller andra kortbyxor, oavsett temperatur. 

– De lämnar oss inget val. Är det varmt så är det enda alternativet att ha kjol, säger Mikael Olsson, representant för fackförbundet kommunal, till Sveriges Radio

Värmebölja eller inte. Att arbeta i kortbyxor är inte något som Skånetrafiken tillåter sina busschaufförer att göra. Policyn har hängt med länge, och fått många klagomål. Men trots det står regeln om shortsförbud fast, vilket gör att många förare upplever sommarens arbete som tufft. 

– Vi vill ha shorts, säger Mikael Olsson, fackförbundet Kommunals representant. 

Busschaufförer arbetar i kjol.
Foto: Shutterstock

Kjol tillåtet – men inte shorts

Att arbeta i kjol är däremot tillåtet, vilket gjort att Mikael Olsson och flera av hans branschkollegor beställt kjolar att jobba i. Detta är något som väcker uppmärksamhet. 

– Det är viktigt att den uniformen som vi har fungerar i praktiken för den som behöver bära den, säger Skånetrafikens verksamhetschef Pernilla Lyberg.

Enligt henne infördes policyn innan hon anställdes, och hon är inte främmande för att diskutera en förändring om klädkoden innebär ett stort problem. 

Men Skånetrafiken är inte de enda som följer en klädpolicy där shorts inte är tillåtet. 

”Känner mig kränkt”

Tidigare i år skrev SVT om busschauffören Thomas, från Vaggeryd utanför Jönköping, som även han arbetar i kjol när det är varmt ute. 

– Jag känner mig kränkt och diskriminerad över att det inte finns något annat alternativ till långbyxor, sa Thomas till SVT tidigare i år. 

– Sedan plexiglasen kom har det blivit värre. Det är fruktansvärt varmt när man har 20-30 minuters uppehåll och inte kan köra klimatanläggningen, tillade han sedan. 

Thomas valde då att anmäla bussbolaget till Justitieombudsmannen.

Anmälde till JO

Men i Thomas fall var man inte villig att se över policyn, vilket gjorde att han anmälde bussbolaget till Justitieombudsmannen.

– I avtalet står att de ska vara enhetligt och prydligt klädda. I uniformen ingår inte shorts, sa Christine Leppänen, trafik- och planeringschef på JLT. till SVT då.

Vad tycker du? Ska busschaufförer få arbeta i shorts? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.