Busschauffören Thomas jobbar i kjol – får inte bära shorts trots värmen: ”Diskriminerad”

Busschauffören Thomas från Vaggeryd fick inte bära shorts till jobbet trots värmen. I protest arbetar han istället i kjol, vilket får många resenärer att skratta. Nu har han anmält bussbolaget till Justitieombudsmannen. 

– Jag känner mig kränkt och diskriminerad över att det inte finns något annat alternativ till långbyxor, säger Thomas till SVT. 

Thomas har arbetat som busschaufför i 20 år. De fyra senaste av dem har har varit anställd hos bussbolaget Karlsson Buss i Vaggeryd, som kör för Jönköpings Länstrafik. 

Förbjudet att jobba i shorts

Under sommarmånaderna kan det bli väldigt varmt med långbyxor i bussen, vilket framkallat önskemål om att få bära kortbyxor till jobbet. Bussbolaget säger dock nej, vilket gjort att Thomas beställt en kjol att arbeta i.

– Sedan plexiglasen kom har det blivit värre. Det är fruktansvärt varmt när man har 20-30 minuters uppehåll och inte kan köra klimatanläggningen, säger Thomas till SVT

Busschaufför.
Busschaufför. OBS: Genrebild. Foto: Shutterstock

Thomas menar att han känner sig kränkt och diskriminerad som nekas arbeta i shorts när det är varmt, och att kjol därför är det enda alternativet. 

– I avtalet står att de ska vara enhetligt och prydligt klädda. I uniformen ingår inte shorts, säger Christine Leppänen, trafik- och planeringschef på JLT.

Hon påpekar att i de nya fordonen har förarna större möjligheter att justera temperaturen.

Kjol är tillåtet

Shorts är inte tillåtet men det är däremot kjol, vilket gjort att Thomas kör buss iförd plagget under varma dagar.  

För SVT berättar han att resenärer brukar peka på honom och skratta, och att han inte förstår varför kvinnor tillåts jobba i kjol men män inte i shorts. 

Andreas Karlsson som är vd på Karlsson Buss i Vaggeryd berättar att det förekommit klagomål om detta tidigare. 

Anmälda till Justitieombudsmannen

Thomas har valt att ta det hela vidare och anmält bussbolaget till Justitieombudsmannen. 

LÄS MER: Svenska folket: Låt våra busschaufförer ha shorts på jobbet

Bussbolaget i Vaggeryd är inte ensamma om att följa en policy om shortsförbud. 

2017 rapporterade flera medier om busschauffören Göran som även han körde kjol i protest. Göran arbetade för företaget Transdev. 

​​– De tillåter den kvinnliga kåren att ha kjol, och tydligen även män, men vi har ingen möjlighet att beställa kjolar genom vår webbshop där vi beställer uniformen. Loggar jag in som manlig anställd kan jag inte välja att beställa kjol, men kvinnor kan det, berättade Göran för SVT då. 

Vad tycker du, ska manliga busschaufförer få bära shorts? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.