Byggbaracker vid riksdagen måste målas om för 200 000 kr – för att de har ”fel” röd färg

.

Byggbodarna utanför riksdagshuset i Stockholm har ”fel” röd färg.
Nu måste de målas om – för 200 000 kronor, skriver Expressen.
Här är anledningen till beslutet. 

Byggjätten Peab har fått i uppdrag att renovera vid riksdagshuset i Stockholm. Ombyggnationerna beräknas pågå till år 2021 och till följd av detta står det ett gäng byggbodar intill riksdagen just i detta nu. Ungefär som det brukar göra på alla andra byggen, alltså.

Men nu kommer beskedet att bodarna har ”fel” röd färg – och måste målas om.

Kostnaden: 200 000 kronor.

Beslutet är fattat på tjänstemannanivå och alltså inte av politikerna.

Foto: Wikimedia commons/Hasse Holmberg, TT

I bygglovet står det bland annat att läsa att det ställs krav på viss anpassning av bodarnas färg ”på grund av bodarnas synliga läge i stadsbilden och bebyggelseområdet är särskilt kulturhistoriskt värdefullt och utpekat som riksintresse för kulturmiljövården”, uppger Expressen.

Bodarna målas om två gånger

Enligt Henrik Brånstad som är pressansvarig på Stockholms stadsbyggnadsnämnd är den här typen av anpassning inte ovanlig när det kommer till kulturhistoriska miljöer, skriver Expressen.

Bodarna har redan målats om en gång för 100 000 kronor – och ska nu målas om en andra gång innan de blir klara. Enligt Owe Nilsson, politikreporter på TT Nyhetsbyrån och som var först med nyheten om ommålningen de röda bodarna enligt SVT, kommer detta kosta totalt 200 000 kronor.

”Det är inte riksdagsförvaltningen utan stadsbyggnadskontoret i kommunen som bestämt att futtarna ska målas om, till en kostnad för skattebetalarna på 200 000 kr”, skriver Nilsson på Twitter.

Vad tycker du om det här? Skriv gärna en kommentar!