Centern räddar Strandhälls jobb som minister – då rasar KD och M: ”C är ett rent lydparti till S”

.

Centerpartiet räddar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kvar på posten.

Nu rasar borgerliga oppositionspartier mot beslutet.

– Idag är C ett rent lydparti till S. Onekligen en liberal tolkning av begreppet opposition, skriver partiledaren Ebba Busch Thor (KD) på Twitter. 

Det var veckan före EU-valet som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson väckte misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i riksdagen.

Bakgrunden är att Strandhäll (S) just nu utreds av riksdagens konstitutionsutskott efter hanteringen av hur det gick till när Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler fick lämna sin post.

Ministern och ex-generaldirektören har lämnat olika förklaringar och det har varit minst sagt turbulenta dagar sen dess. Klockan tolv i dag, tisdag, ska riksdagen rösta i frågan.

STOCKHOLM 20190510
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) presenterar förslag för ökad jämställdhet i EU under en presscenter i riksdagen.
Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060

Statsminister Stefan Löfven har i tidigare intervjuer beklagat misstroendeomröstningen mot Strandhäll.

– Det är uppseendeväckande att Moderaterna forcerat fram en misstroendeomröstning innan konstitutionsutskottet, som är riksdagens organ för att granska statsråden, fått lägga alla fakta på bordet om de anklagelser som partiet riktar mot socialförsäkringsministern, skriver Löfven på Facebook.

Han riktar framför allt kritik mot Moderaterna som tagit initiativ till omröstningen som stöds av SD, KD och L

– Man kan fråga sig om Moderaterna skulle ha agerat så här, om det inte redan fanns en uppiskad stämning gentemot Annika Strandhäll. Hon har fått möta en enorm mängd personliga och sexistiska angrepp, och är en av de kvinnliga politiker som möter mest hat i sociala medier. Det har gjort henne till en måltavla för detta oansvariga politiska spel, skriver Löfven.

Och fortsätter:

– Jag uppmanar alla att tänka efter om man vill vara en del av det här spelet.

Imorgon röstar riksdagen om Moderaternas förslag att avsätta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.Det är…

Posted by Stefan Löfven on Monday, 27 May 2019

Men för att statsrådet ska falla krävs att en majoritet av riksdagen, det vill säga minst 175 ledamöter, röstar nej på frågan om man har något förtroende för Strandhäll. Då behövs även Centerpartiets röster i riksdagen.

Sent på måndagen kom beskedet från C – partiet tänker lägga ner sina röster. Därmed räddar C kvar socialförsäkringsministern på posten. Detta då konstitutionsutskottet, KU, just nu utreder Strandhäll i samband med den så kallade Försäkringskasseaffären.

MALMÖ 20190524
Centerpartiledaren Annie Lööf EU-valkampanjar på Malmö Live i Malmö på fredagskvällen.
Foto: Johan Nilsson / TT

– En misstroendeförklaring är det absolut skarpaste verktyget vi har i riksdagen och därför måste man använda det med stor försiktighet, säger gruppledaren Anders W Jonsson (C) till TT enligt SVT.

– Vi vill markera att vi är kritiska till hur det här har gått till, säger Anders W Jonsson när han ombeds motivera varför partiet kommer lägga ner sina röster i stället för att rösta ja på frågan om de har förtroende för Strandhäll.

Centerns beslut har fått företrädare för Kristdemokraterna och Moderaterna att ilskna till.

MALMÖ 20190525
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor valtalar inför EU-valet på Lilla torg i Malmö.
Foto: Johan Nilsson / TT

– C skulle vara ett ”liberalt oppositionsparti” och ”en liberal nagel i ögat på S”. Det var Annie Lööfs löfte till väljarna i januari. Idag är C ett rent lydparti till S. Onekligen en liberal tolkning av begreppet opposition, skriver partiledaren Ebba Busch Thor (KD) på Twitter.

Även Moderaternas toppkandidat till EU-parlamentet tillika tidigare partisekreterare Tomas Tobé har uttryckt sitt missnöje med Centerpartiets beslut.

– Att väcka misstroendeförklaring är inget som ska göras lättvindigt. Det ska vara sakligt grundat. Det är det gällande statsrådet Strandhäll. Centerpartiet roll som politiskt stödparti verkar nu ta överhanden istället för saklig bedömning om statsrådet har riksdagens förtroende, skriver Tobé på Twitter.

Klockan 12 i dag, tisdag, väntas riksdagen rösta om den har förtroende för Annika Strandhäll eller inte.

Vad tycker du om detta?