Charterorter kan tvingas stänga igen – efter ökad smitta när restriktionerna lättade

I samband med lättade restriktioner och förlängda öppettider bokar allt fler charterresor utomlands. Men lyckan att kunna njuta av medelhavet kan bli kortvarig på vissa håll. Efter en ökad smittspridning i bland annat Grekland kan restriktionerna komma att skärpas på många populära turistorter. 

– Det vore förödande, säger kaféägaren Argiris Grigorakis på Kreta till SvD. 

Redan i februari vittnade flera resebolag om ett ökat tryck i samtligas bokningssystem när det gällde charterresor. I samband med att flera samhällen öppnat upp och restriktionerna lättat har flygplatserna börjat fyllas med ressugna turister igen. 

Turister solar på solstolar under parasoll på en badstrand i Marbella. Foto Tina Remius Strömberg / TT

I Grekland står turistnäringen för drygt 20 procent av landets bnp, vilket gjort att de stänga gränserna slagit hårt mot ekonomin. 

Den 15 maj kunde de äntligen öppna upp och välkomna turister igen, men om det blir långvarigt är nu tveksamt. 

Ökad smittspridning hotar turismen

Enligt den lokala tidningen Chania Post så ser man att smittspridningen är på väg upp på flera populära turistorter. 

Enligt biträdande civilskyddsminister Nikos Hardalias är det populära orterna Syros, Rhodos, Trizinia, Chania och Mytilene som ligger illa till. 

Foto: TT

För Expressen berättar biträdande civilskyddsminister Nikos Hardalias att flera populära semesterorter kan vänta sig skärpta restriktioner framöver om inte smittan går ner. 

– Lokala epidemiologiska data visar antingen en liten eller en stor ökning, snarare än en minskning, säger Nikos Hardalias enligt Expressen

”Det vore förödande”

Argiris Grigorakis, som äger ett kafé, menar att en nedstängning skulle innebära en katastrof för många som försöker att försörja sig.

– Jag hoppas inte det, det vore förödande. Folk har inte kunnat arbeta på länge och måste överleva på något sätt.

Enligt civilskyddsminister Nikos Hardalias har antalet nya coronafall ökat med 43 procent på Rhodos och med 50 procent på Syros. Detta inom loppet av fem dagar. Samtidigt går antalet smittade ner om man ser på hela Grekland. Detta enligt statistik från Our world in data

Om restriktioner skulle återinföras skulle det innebära utegångsförbud, hårdare regler på restauranger och barer. Samt stopp för evenemang på turistorterna i fråga. 

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required