Fullbokade flyg till Spanien i påsk – men få svenskar har koll på vad som gäller för att få åka hem

Folkhälsomyndigheten fortsätter att avråda svenskarna från utlandsresor. Trots det vittnar flera stora resebolag om fullbokade flyg till Spanien i påsk. Att åka hem kan dock bli en dyr historia, det rapporterar TV4. 

Våren står för dörren, men många svenskar kan inte längre vänta på sol och värme och flyr därför utomlands i påsk.

Fullbokade flyg till Kanarieöarna i påsk

För TV4 berättar flygbolagen Apollo, Tui och Ving att nästan alla deras flyg till Kanarieöarna i påsk är fullbokade. En trend man kunde se ta fart redan förra veckan. 

– Ja, vi ser en stor efterfrågan att komma ut och resa. Förra veckan hade vi nästintill fulla flyg, och så ser det även ut nu i påskveckan, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving till TV4.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Även om Folkhälsomyndigheten och regeringen avråder svenskarna från att resa utomlands så är det inte förbjudet. Få har dock koll på vad som gäller när man kommer hem från sin semester. 

Har man varit utomlands är det karantän i sju dagar som gäller, oavsett om man har symptom eller inte.

För de som kan jobba hemifrån och undvika andra människor i sju dagar är det inga problem. De som har ett jobb som inte kan utföras hemifrån får dock räkna med en dyrare historia. 

Ingen ersättning från Försäkringskassan

För TV4 berättar Terese Östlin, som arbetar på Försäkringskassan, att man inte har rätt till någon ersättning när man är hemma i karantän enbart för att man varit utomlands. 

– Man kan ju få ersättning för att man är sjuk eller för att man då inte kan arbeta då för att man är sjuk eller för att man inte kan arbeta för att en läkare har bedömt att man är smittad eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom. Och i annat fall då så kan man inte få någon ersättning av försäkringskassan under den här rekommenderade karantänen så att säga, säger Terese Östlin, på Försäkringskassan till TV4.

Strand i Barcelona 2020. Foto: Emilio Morenatti

Men det är inte bara Spanien som lockar svenskarna. Vissa har valt att resa ännu längre, även om det dröjer ett tag. Tidigare i år bekräftade flera av de stora resebolagen att trycket på bokningar till Thailand ökat enormt. 

– Vi ser ett rekordstort inflöde av bokningar. Försäljningen till Thailand har ökat med 150 procent jämfört med förra året, sa Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui till Aftonbladet då.

Läs mer:

Trycket på bokningar av Thailandsresor är enormt, trots pandemin. Vad tycker du om att boka utlandsresor nu?

Posted by Newsner on Thursday, March 18, 2021

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required