Svenskarnas stora sug efter Thailandsresor – bokningar ökat med 150 procent: ”Vissa avgångar är fullbokade”

Svenskarnas längtan efter sol och utlandsvärme växer sig starkare, och även om pandemin fortfarande pågår så bokar allt fler resor till Thailand. Nu berättar flera resebolag att trycket på bokningssystemet ökat, och att många svenskar redan bokat nästa års Thailandsresor. 

– Vissa avgångar är fullbokade, säger Adam Györki på Tui till Aftonbladet.

Regeringen fortsätter att avråda från resor utanför EU om de inte anses nödvändiga. 

Leveranserna av vaccin mot covid-19 till Sverige har stött på flera problem längs vägen. Detta har gjort att de tidigare satta vaccinationsmålen misstänks bli försenade.

Dröjda vaccinleveranser

Så sent som i tisdags meddelade Folkhälsomyndigheten att alla regioner skulle stoppa vaccinationerna med Astra Zeneca, i väntan Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och Läkemedelsverkets utredning. Detta efter att andra länder rapporterat fall om blodproppar som en eventuell biverkning av vaccinet. 

Men trots fördröjda vaccinleveranser och en ovisshet om möjligheten att resa i och utanför landet framöver så bokar många svenskar resor till Thailand redan nu. 

OBS: Genrebild. Foto: Tina Remius Strömberg/TT

Bokningar ökat med 150 procent

Hos resebolagen Tui och Ving se man ett klart ökat tryck på resor till Thailand, och många har redan bokat nästa års semester till de tropiska paradiset. 

– Vi ser ett rekordstort inflöde av bokningar. Försäljningen till Thailand har ökat med 150 procent jämfört med förra året, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui till Aftonbladet.

Fulla flyg till Thailand

Fredrik Henriksson, som arbetar på Ving, ser samma mönster hos dem. 

– För Thailand ser vi en ökning på närmare 35 procent. Trenden är ännu tydligare bland gäster som är mellan 50 och 79 år. Där har bokningarna gått upp med nästan 70 procent, säger han till Aftonbladet. 

Kabinpersonalen delar ut mat på det första charterplanet som lyfte från Arlanda till Rhodos. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Den 26 januari meddelade UD att de förlängde avrådan för icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet till och med den 15 april. 

“Man bör noga överväga om det verkligen är rätt tid att genomföra en resa just nu. Många länder har fortfarande stängda gränser eller omfattande begränsningar av in- och utresemöjligheter, karantänsbestämmelser och utegångsförbud. Osäkerheten är stor, och det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa tryggt och fritt i hela världen med hänsyn till coronapandemin och dess konsekvenser”, står det på regeringens hemsida (uppdaterad 26/1).

Vad tycker du om att boka utlandsresor nu? Skulle du kunna åka eller inte? Dela gärna med dig av dina reflektioner i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required