Christian Karlssons känslosamma ord – efter beslutet om skadestånd i Kevinfallet: ”Mycket enklare att leva”

 Christian Karlsson och Robin Dahlén fick en miljon kronor vardera i ersättning av staten ex gratia, av nåd.

Ett beslut som förändrat deras liv för alltid, det rapporterar P4 Värmland.

Robin Dahlén och Christian Karlsson pekades felaktigt ut som ansvariga för fyrårige Kevins död i Arvika 1998.

Bröderna friades senare från alla brottsmisstankar och åklagaren menade att Kevins dödsfall kan ha varit en olycka.

Robin Dahlén och Christian Karlsson ansökte då om skadestånd från staten för ideell skada. Summan var på tio miljoner kronor vardera.

Bröderna i kevinfallet
Foto: SVT

Brödernas juridiska ombud menade att de inte kunnat ha en normal barndom och leva ett normalt liv efter att ha pekats ut som skyldiga till mord.

”Uppgifterna spreds till allmänheten och har haft en mycket stor påverkan på brödernas rätt till privatliv genom att kasta ett negativt ljus över deras rykte och moraliska integritet”, skrev en av brödernas ombud i skadeståndsansökan, rapporterade Expressen.

Det riktades också kritik mot polisutredningen i Kevin-fallet. De menade att Christian Karlsson bland annat utsattes för tortyrliknande metoder under förhören.

Men den ansökan avslogs av justitiekanslern, med hänvisning till att preskriptionstiden gått ut.

Inget skadestånd från kommunen

Tidigare i februari kom beskedet att Arvika kommun inte kommer att betala ut något skadestånd till bröderna men att de ber bröderna om en officiell ursäkt.

– Det var helt underbart. Vi har kommit dit vi ville Och nu kan vi bara se framåt och göra Arvika till ett bättre Arvika. Och vi kan äntligen börja tänka på framtiden, sade Christian Karlsson till Newsner.

Bröderna beviljas skadestånd

Men möjligheten för regeringen att betala ut ersättning ex gratia fanns kvar och i början på mars kom beskedet att bröderna Robin och Christian kommer beviljas skadestånd på en miljon kronor vardera, något  Aftonbladet var först med att rapportera.

Justitie- och inrikesminister Morgon Johansson (S) meddelade under en pressträff att han informerat bröderna om nyheten. Han har dessutom bett om ursäkt.

– När staten gör fel måste staten ta konsekvenserna och försöka ställa det till rätta”, sade justitieminister Morgan Johansson (S) under pressträffen.

Christian Dahlen: ”Pånyttfödd”

Nu har det gått ungefär två månader sedan beskedet kom och i en intervju med P4 Värmland berättar Christian om synen på framtiden.

– Det känns som att man är pånyttfödd, den största stenen som släppte var ju när vi blev frikända givetvis. Men när vi fick det här beslutet så kände jag att nu är det liksom färdigt och man kan börja fokusera på framtiden, säger Christian till P4 Värmland.

Bröderna i Kevinfallet
Foto: Adam Ihse/TT

Enligt Christian har beslutet om ersättning öppnat upp för nya möjligheter i livet. Bland annat har han köpt sig en Chevrolet, en bil han drömt om sedan barnsben.

– Drömmar och planer som man kanske har haft innan och inte kunnat uppfyllt kan man ju göra nu. Skapa minnen med familjen till exempel. Jag och min fru sa att vi inte skulle åka på en bröllopsresa om vi inte kunde åka dit vi ville och nu har vi ju möjligheten att göra det. Nu kan man bara fokusera på vad man vill göra i livet, säger han till radion.

Christian upplever att han nu kan bli ihågkommen för den han är och att beslutet om skadestånd har gjort att erfarenheterna omvandlats till någonting positivt.

– Just det här med att det är klart, det blir mycket enklare att leva. Jag är ganska förväntansfull på hur livet kommer att vara för nu slipper man ha det här liggandes högt upp, nu kan man bara vara den här pappan eller kompisen. Nu är man inte ”du som är en av bröderna” liksom, säger han till P4 Värmland.

Vi önskar er allt gott i framtiden.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required